петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1113 прочитания

    Щабът иска удължаване на извънредната епидемична обстановка с още месец

    До края на юни в страната ни ще пристигнат 5,5 милиона дози от ваксините срещу COVID-19
    22 април 2021, 14:50 a+ a- a

    Националният оперативен щаб (НОЩ) ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка с един месец. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Щаба.

    По отношение на 14-дневната заболяемост, която в страната ни е 460 на 100 хил. души, България е на 14-то място в ЕС и на 5-то на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 23 на 100 хил. души, като по този показател страната ни се нарежда на 2-ро място в ЕС и на 3-то на Балканския полуостров.

    За последните 14 дни най-висока е заболяемостта във Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и Софийска област. Най-ниска тя е в Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик. „Най-радостното е, че кривата на заболяемостта стръмно спада и вървим към подобряване. Сега вече я последва и кривата на смъртността, и на хоспитализираните“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

    Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. Спадът в лечебните заведения не е особено отчетлив, особено тревожно е задържането на тенденциите в интензивните клиники, това заяви на брифинга началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той отбеляза, че във във връзка с настъпващите празници бдителността трябва да бъде много повишена: "Нищо не е свършило. Знаете, че през летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше с изключително сериозни размери, така че не би трябвало да се успокояваме с идването на лятото. Миналото лято бележихме доста сериозни скокове в заболяемостта, въпреки топлото време и въпреки повечето контакти на открито. Надеждата е във ваксината, което е безспорно. Има няколко държави, които специално ги следя за себе си, защото искам и аз да имам сламка за надежда. Не само да следя лошите неща. Израел е особено показателен пример в тази насока. Разбира се, дисциплината е нещо, което не бива да се забравя".

    Изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов от своя страна посочи, че Европейската агенция по лекарствата продължава анализа и оценката на данните на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19. „В началото на седмицата ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на Janssen след допълнителния анализ на данните за безопасност, което позволява на държавите в ЕС да продължат техните ваксинационни кампании, включвайки и тази ваксина.“ Той припомни, че на 15 април беше извършена първата доставка от 14 400 дози от препарата на Janssen в страната ни. Следващата се очаква на 26 април и тя е в размер на 24 000 дози. Той посочи, че продължава оценката и на ваксината на AstraZeneca. Утре ЕМА трябва да оповести решението на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата.

    Кирилов съобщи, че до края на месец юни в страната ни ще пристигнат 5,5 милиона дози от ваксините срещу COVID-19. 3,5 от тях ще са от препарата на Pfizer, 420 хил. - на Moderna, около 1 млн. от оксфордската ваксина и 550 хил. от тази на Janssen.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк