четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1316 прочитания

    Италия е 3-а по търговски обмен и 4-а по инвестиции у нас

    Президентите Румен Радев и Серджо Матарела обсъдиха в Рим възможностите за насърчаване на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество
    28 май 2021, 15:44 a+ a- a

    "С президента Серджо Матарела обсъдихме как България и Италия да продължат сътрудничеството си в сферите на икономиката, инвестициите и търговския обмен, въпреки известния спад миналата година. Важно е как в условията на пандемия ще работим заедно". Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев след среща с италианския си колега Серджо Матарела, която се състоя в президентския дворец „Куиринале“ в Рим.

    "С Италия ни свързват повече от 140 години дипломатически отношения", заяви българският държавен глава. Той изтъкна значимостта на Италианската република като партньор на България в рамките на ЕС и НАТО и допълни, че страната е трета по търговски обмен и четвърта като инвестиции у нас. „През 2018-2019 ние постигнахме почти 5 млрд. евро стокообмен. Надявам се отново в следващите години да стигнем тези нива“, заяви Радев.

    Той посочи, че Италия представлява интересен модел за България за възстановяване на туризма, защото и за двете страни този сектор формира много съществена част от брутния вътрешен продукт. В отговор на въпрос за зелените сертификати за пътуване, които се обсъждат в ЕК, президентът посочи, че е важно да се реши какви ще бъдат точните процедури по тяхното прилагане.

    По време на срещата между двамата президенти е обсъдена и темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В момента в Италия се извършва преглед на Плана, за да съответства със стратегическите цели и приоритети на страната и да заработи най-ефективно. „В това отношение можем да черпим опит, защото и ние сме в такъв процес“, заяви Радев.

    Двамата президенти са обсъдили и темата за опазването на външните граници на ЕС. „Предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, Испания“, заяви Радев. Той отново подчерта необходимостта ЕС да изготви оперативен план, който да се задейства при кризисни ситуации. „Да не забравяме, че това, което се случи миналата година с Гърция, по поречието на р. Марица, на много по-голям фронт може да се случи и у нас“, заяви президентът.

    "На срещата обясних много ясно българската позиция за Западните Балкани и това, че ще имаме напредък по въпросите за разширяването, когато и самите страни демонстрират ясно, категорично, необратимо воля за напредък", заяви Радев в отговор на въпрос. Той посочи, че президентът Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция. „Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Но има ясни критерии за членство - Копенхагенските критерии. Всяка страна трябва да покаже, че ги изпълнява устойчиво и необратимо. Всички оценяват това, което напоследък прави България – активизиране на диалога, различни инициативи“, заяви Радев.

    Българският държавен глава добави, че служебното правителство работи с правителството на Северна Македония в различни сфери за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Румен Радев даде за пример плановете на София да дари ваксини срещу COVID-19 на Скопие, както и идеята за организиране на държавно подпомогнати програми за образователен обмен на млади хора между двете страни, чрез който да се насърчава и туризмът. „Ако ние успеем да постигнем това, то ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, инсинуации и противопоставяне на хората от нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, сигурен съм, че това ще неутрализира всякаква пропаганда“, категоричен беше Радев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 2 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 2 часа
    преди 18 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 19 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 19 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата