събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1820 прочитания

    Подготвят пакет от мерки за възстановяване на бизнеса след пандемията

    Бюджетът вече има сериозни проблеми, заяви министърът на финансите
    28 май 2021, 16:27 a+ a- a

    „Заедно с колегите от кабинета активно работим по пакет от мерки за възстановяване на бизнеса след пандемията“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на съвместна пресконференция с министрите на образованието и науката проф. Николай Денков и на туризма Стела Балтова днес.

    „Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се осигурят пари от различни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса, на Министерството на здравеопазването и за подпомагане на пенсионерите", обясни Василев.

    Относно актуалното състояние на бюджета Василев посочи, че до 14 май 2021 от централния бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лв. От буфера в бюджета са взети 283 млн. лв, а от бюджета на МФ – 22 млн. лв. От средствата 810 млн. лв. са изразходвани за непредвидени разходи чрез преструктуриране“. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за справяне с пандемията от COVID, за подкрепа на бизнеса, както и за осигуряване на допълнителните средства за пенсионерите за месеците април и май. „Тоест, вместо да се актуализира бюджетът, когато през март става известно, че ще трябва да се продължат, това не се прави, а започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, които са налични. Още преди ние да влезем като правителство, започват да се дърпат средства от пера, които не са предвидени за тази цел“, заяви министърът.

    Непредвидени разходи са били насочвани и за църкви, за Фонда на фондовете, за БНТ и др. „Това, което успяхме да направим с колегите е да намерим буфер от 0,8% от различните министерства, като се намаляват разходите, основно за персонал, и със средствата да се продължи изплащането на подкрепата от 50 лева за пенсионерите. Продължава да се търси ресурс, с който изплащането на тези средства да продължи до края на служебното правителство“, подчерта министърът.

    Той посочи, че епидемиологичната обстановка вече не налага да има затворени бизнеси. Затова се разработва цялостна програма за възстановяване на бизнеса след пандемията. „Ние трябва да преминем от режим, в който заплащахме на бизнесите, тъй като са затворени, в режим на подпомагане на възстановяването на бизнесите, да работят нормално и ритмично и да преодолеят икономическите трудности, както и да решат натрупаните до момента проблеми“, категоричен беше Асен Василев.

    В тази насока е и мярката, по която работим от първия ден на правителството, защото тя е за сектора, който е най-засегнат все още - туризмът", допълни министърът. Той съобщи, че са осигурени средства от централния бюджет за реализацията на програма със силен социален ефект. С нея ще бъде дадена възможност на 30 хиляди ученици и педагогически персонал, да почиват в продължение на една седмица и да посещават туристически забележителности в България. Министърът на образованието проф. Николай Денков информира, че участието в програмата, която е с общ бюджет от 15 млн. лв. ще е доброволно, като допустимият брой деца от едно училище, които могат да се включат, е 70. Заявки за участие от страна на училищата ще се приемат до средата на юли. Процесът по кандидатствате ще продължи до 15 септември или до изчерпване на финансовия ресурс. Вече се проучват предварителните нагласи на образователните институции за реализиране на тези летувания, заяви проф. Денков.

    Предвидени са различни мерки, сред които дотиране на седалки в самолети и намаляване цените на плажните принадлежности. Също така е постигнато споразумение румънските туристи да посещават страната ни без да представят тестове за COVID, посочи тя.

    Министърът на финансите съобщи, че се работи активно и по други мерки за подкрепа на туристическия сектор, сред които заплащането на тестовете за коронавирус на влизащите в страната чуждестранни туристи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години