петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1418 прочитания

    Виетнам идентифицира нов опасен вариант на Covid

    Той изглежда е комбинация между индийския и британския варианти
    31 май 2021, 09:56 a+ a- a

    Виетнам откри вариант на Covid, който изглежда е комбинация от индийския и британския варианти и може да се разпространи бързо по въздух, казват официалните власти в страната, цитирани от BBC.

    Министърът на здравеопазването на Виетнам Нгуен Тан Лонг определи последната мутация като „много опасна“. Вирусите мутират непрекъснато и повечето варианти са без значение, но някои могат да направят вируса по-заразен. Откакто Covid-19 е идентифициран за първи път през януари 2020 г., са открити хиляди мутации.

    „Виетнам разкри нов вариант на Covid-19, съчетаващ характеристиките на двата съществуващи варианта, открити за първи път в Индия и Обединеното кралство,“ каза Лонг на правителствено заседание, съобщава агенция „Ройтерс“.

    Той обясни, че новият хибриден вариант е по-заразен от известните версии, особено във въздуха. Той каза, че е открит след провеждане на тестове на новооткрити пациенти, съобщи онлайн вестник VnExpress. Той уточни, че генетичният код на вируса скоро ще бъде обявен публично.

    Вариантът на Covid-19, за първи път идентифициран в Индия през октомври миналата година, наречен B.1.617.2, е по-заразен от британския вариант (от Кент), известен също като B.1.1.7, твърдят експерти.

    Изследванията показват, че ваксините на Pfizer и AstraZeneca, са много ефективни срещу индийския вариант след две дози, но защитата от една доза изглежда намалява. Към момента няма доказателства, че мутации на коронавируса причиняват много по-сериозни заболявания за по-голямата част от хората. Както при оригиналната версия, рискът остава най-висок за хора в напреднала възраст или със значителни заболявания.

    Но вирусът, който е по-заразен и също толкова опасен, сам по себе си ще доведе до повече смъртни случаи в неваксинирана популация, отбелязва BBC. 

    През последните седмици Виетнам отбеляза скок в случаите на Covid-19. Страната е регистрирала над 6700 случая на коронавирус от началото на пандемията. От тях повече от половината са регистрирани от края на април тази година. Страната също така е регистрирал 47 смъртни случая, свързани с Covid, според данните на университета „Джон Хопкинс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам