четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1105 прочитания

    ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия

    С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
    19 май 2022, 11:13 a+ a- a

    сн: ЕК

    Европейската комисия представи плана REPowerEU за бързо намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива и ускоряване на зеления преход.

    Реорганизирането на европейската енергийна система е неотложно по две причини: първо, за да се прекрати зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, които биват използвани като икономическо и политическо оръжие и струват на европейските данъкоплатци близо 100 милиарда евро годишно и, второ, за да се преодолее кризата, породена от изменението на климата.

    Мерките в плана REPowerEU могат да удовлетворят тази амбиция чрез икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено пускане в употреба на енергия от възобновяеми източници, която да замени изкопаемите горива в домовете, промишлеността и производството на електроенергия. 

    Освен за диверсификация на доставките ЕС ще работи за осигуряване на рекорден внос на втечнен прироред газ и за увеличени доставки на тръбопроводен газ. Нова Енергийна платформа ще позволи съвместни покупки на енергия чрез обединяване на поръчките и координирани преговори с доставчиците.

    Според председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен целта на ЕС за енергийна ефективност за 2030 ще бъде увеличена от 9% на 13%, а целта за 2030 за ЕС за възобновяема енергия от 40% на 45%.

    Планът REPowerEU ще струва до 300 милиарда евро. Според фон дер Лайен сумата ще включва приблизително 72 милиарда евро безвъзмездни средства и 225 милиарда евро заеми. Инвестициите ще включват до 10 милиарда евро за газова инфраструктура, като например липсващи връзки между държавите-членки и LNG терминали. До 2 милиарда евро ще бъдат инвестирани в петролна инфраструктура с оглед спиране на доставката на руски петрол. Цялото останало финансиране ще отиде за ускоряване и мащабиране на прехода към чиста енергия, каза фон дер Лайен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк