петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1256 прочитания

    Швейцарската национална банка повиши лихвения процент за първи път от 15 години

    Междувременно Банката на Англия увеличи лихвите за пети пореден път
    17 юни 2022, 11:44 a+ a- a

    Банката на Англия (Снимка: Economy.bg)

    Швейцарската национална банка (SNB) повиши лихвения процент за първи път от 15 години и заяви, че е готова да го повиши допълнително, присъединявайки се към други централни банки в затягането на паричната политика за борба с увеличаващата се инфлация.

    Централната банка повиши лихвения си процент до -0,25% от -0,75%, който прилага от 2015 г. Почти всички икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха SNB да поддържа стабилни лихвени проценти.

    Това е първото увеличение на лихвените проценти от страна на SNB от септември 2007 г. насам и последва увеличение с 0,75% в разходите по заеми от Федералния резерв на САЩ. Други централни банки също повишават лихвените проценти, опитвайки се да охладят инфлацията, предизвикана от по-високите цени на горивата и храните, които натоварват бюджетите на домакинствата и бизнеса.

    Европейската централна банка сигнализира миналата седмица, че ще повиши лихвите през юли, за да укроти инфлацията в еврозоната, която достигна 8,1% миналия месец. 

    Председателят на SNB Томас Джордан каза, че нарастващата инфлация в Швейцария, която достигна най-високото си ниво от близо 14 години през май, означава, че може да се наложи централната банка да действа отново.

    Дори след повишаването на лихвения процент с 0,5 пункта, SNB очаква инфлацията през първото тримесечие на 2025 г. да достигне 2,1%, извън целта от 0% до 2%. През 2022 г. банката очаква инфлация в размер на 2,8%.

    Междувременно Банката на Англия (BoE) повиши лихвения процент за пети пореден път и заяви отново, че е готова да предприеме по-сериозни действия, ако това е необходимо. Деветчленният комитет по паричната политика гласува с 6:3 гласа за увеличаване на референтния лихвен процент по заеми с 25 базисни пункта до 1,25%. Малцинство от официалните лица продължиха да настояват за ход с двойно по-голям размер.

    Политиците, водени от губернатора Андрю Бейли, намекнаха, че може да се присъединят към нарастващата глобална тенденция за по-големи повишения, ако инфлацията продължи да расте, като казаха, че „[комитетът]би бил особено нащрек за индикации за по-устойчив инфлационен натиск и, ако е необходимо, ще действа енергично в отговор“.

    Банката също така повиши прогнозата си за пика на инфлацията тази година до „малко над” 11%, отразявайки планираното увеличение на горната граница на цените на енергията през октомври, и заяви, че сега очаква икономиката да се свие през текущото тримесечие, предаде Bloomberg.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство