четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1202 прочитания

    Еврогрупата одобри присъединяването на Хърватия към еврозоната

    Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 и ще стане 20-ият член на еврозоната
    17 юни 2022, 13:18 a+ a- a

    Еврогрупата одобри препоръка на държавите членки от еврозоната до Съвета. Министрите изразиха съгласие с положителната оценка на Европейската комисия и на Европейската централна банка за изпълнението на критериите за конвергенция от страна на Хърватия.

    В препоръката се предлага Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023.

    Това е първата стъпка от процеса, чрез който Съветът на ЕС приема правни актове, които ще дадат възможност на Хърватия да стане член на еврозоната и да използва нашата обща валута – еврото, считано от следващата година.

    "Много се радвам да обявя постигнатото днес от Еврогрупата съгласие, че Хърватия изпълнява всички необходими условия за приемане на еврото. Това е решаваща стъпка за превръщането на Хърватия в 20-ата държава – членка на нашата еврозона, и ясен сигнал за европейската интеграция. Искам по-специално да приветствам хърватското правителство за неговата ангажираност и усърдна работа с оглед на постигането на този резултат през последните няколко години, при особено трудни обстоятелства", подчерта Паскал Донаху, председател на Еврогрупата.

    Предвижда се тази препоръка да бъде приета от Съвета по икономически и финансови въпроси (с квалифицирано мнозинство от държавите членки от еврозоната) на заседанието му на 17 юни 2022. Освен това се очаква Съветът да одобри писмо от председателя на Съвета по икономически и финансови въпроси до Европейския съвет. Европейският съвет ще обсъди този въпрос на заседанието си на 23 – 24 юни.

    Процесът ще приключи с приемането от Съвета (след консултация с Европейския парламент и Европейската централна банка) на три правни акта, които са необходими, за да може Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023. Очаква се тези актове да бъдат приети през юли.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 минута
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 41 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 59 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС