събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1455 прочитания

    ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС

    Грузия може да получи европейска перспектива
    17 юни 2022, 15:08 a+ a- a

    "Днес Европейската комисия прие своите становища относно молбите за членство на Украйна, Молдова и Грузия, след като ги оцени според нашите строги стандарти". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

    ЕК днес дава положително становище по молбите на Украйна и на Молдова за получаване на статут на кандидати за присъединяване към ЕС. Еврокомисията препоръчва Грузия да получи европейска перспектива, като допълнително бъде оценено как изпълнява изискванията за получаване на същия статут.

    "Препоръчваме да се даде на Украйна статут на кандидат с условието, че страната ще извърши редица важни реформи. Украйна ясно показа готовност да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти. И пое, преди войната, по пътя си към ЕС", отбеляза Фон дер Лайен.

    "Украйна вече е приложила приблизително 70% от европейските правила, норми и стандарти. Остава да се свърши важна работа по отношение на върховенството на закона, олигарсите, борбата с корупцията и основните права. Процесът се основава на заслуги, така че напредъкът зависи изцяло от Украйна", допълни председателят на ЕК. 

    Що се отнася до Молдова, ЕК посочва, че страната има солидна основа за постигане на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и зачитането и защитата на малцинствата; макроикономическите политики са били разумно стабилни и е постигнат напредък в укрепването на финансовия сектор и бизнес средата, но остава да бъдат предприети ключови икономически реформи.

    По отношение на Грузия тя коментира, че "сега тя трябва да се обедини политически, за да начертае ясен път към структурната реформа и към ЕС. Затова препоръчваме да бъде предоставена европейска перспектива на Грузия, но да се оцени как отговаря на редица условия, преди да й бъде предоставен статут на кандидат".

    "Това е исторически ден за народите на Украйна, Молдова и Грузия. Ние потвърждаваме, че те принадлежат към Европейския съюз. Следващите стъпки сега са в ръцете на нашите държави членки", подчерта Фон дер Лайен.

    Въз основа на становищата на ЕК държавите членки на ЕС сега ще трябва да вземат единодушно решение за следващите стъпки. Молбите за членство ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Европейския съвет на 23 и 24 юни.
     
    Украйна представи молбата си за членство в ЕС на 28 февруари 2022, а а 3 март 2022 Грузия и Молдова представиха своите молби за членство в ЕС.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство