петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1680 прочитания

    Износът на етерични масла от България се е утроил за 10 години

    България е водещ световен производител на розово, лавандулово и други етерични масла
    20 юни 2022, 10:42 a+ a- a

    11 водещи производители на етерични масла в България се обединиха в сдружение „Дестилирано в България“ на 16 юни 2022 в Стара Загора. Целта на обединението е да създаде условия за устойчиво развитие на етерично-маслената промишленост в страната, като съдейства за решаването на общите проблеми в сектора, създаването и внедряването на единни стандарти, насърчаване на образователната и научноизследователска дейност и издигане имиджа на страната като доставчик на етерични масла.

    Сдружението обединява компаниите БГ Ойлс, Гален-Н, Джамбаз груп, Есетере България, ЕТ „Арко-Иван Пенев“, ЕТ „Митко Алексиев“, ЕТ „Слави-Младен Демиров“, Лавена, Павлови Фууд Индъстрийс, Робертет България, Стройкомерс-ТТ.

    Общият преработвателен капацитет на дестилериите е над 630 куб. метра, а преработваните култури включват маслодайна роза, лавандула, маточина, бял равнец, салвия, тамян, смирна и др. Сдружението ще приветства в редиците си всички дестилатори на етерично-маслени култури в страната, които отговарят на условията за членство и приемат етичния му кодекс. В управителния съвет на „Дестилирано в България“ влизат Николай Ненков от “Гален-Н”, Пламен Николов от “Есетере България”, Константин Шаламанов от “Лавена” АД, и Иван Пенев, а за председател на УС бе избран г-н Николай Вълканов.

    „България е водещ световен производител на розово, лавандулово и други етерични масла и нашето качество се цени високо от международните клиенти. Същевременно секторът е изправен пред сериозни предизвикателства, свързани с растящи производствени разходи, липса на работна ръка и потиснати цени. От изключителна важност е да съхраним това емблематично за България производство и да го издигнем като работим за създаването стандартизирани продукти, подпомагаме научната и развойната дейност за постигането на конкурентни предимства“, заяви Николай Вълканов.

    Износът на етерични масла от България се е утроил през последното десетилетие, като през 2021 г. неговата стойност възлиза на над 100 млн. долара, по данни на ИнтелиАгро. Секторът е експортно ориентиран като положителното му търговско салдо за миналата година е 94 млн. долара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам