събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1332 прочитания

    Съветник на гръцкия премиер: Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво

    Водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"
    21 юни 2022, 14:36 a+ a- a

     

    "През последните 6 месеца България се сблъска с изключително много предизвикателства.” Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на Софийския икономически форум III. По думите й предизвикателствата от една страна са били енергийните цени и волатилността на пазарите, а от друга страна - войната в Украйна и прекъсването на доставките на природен газ за България. Освен това продължават усилията за постигане на климатична неутралност и декарбонизация на икономиката, които са споделени на общностно ниво, добави зам.-министър Петрова.

    Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво, каза от своя страна главният съветник на гръцкия премиер по енергетика, климат, околна среда Джордж Кремлис. По думите му България трябва да има изградена инфраструктура, за да може в бъдеще да се възползва от тази възможност. България и Гърция ще трябва да обединят усилията за развитието на пълноценен енергиен съюз, добави Кремлис. Той очаква, че миграцията ще се увеличи в близко бъдеще не само поради войната в Украйна, но и заради климатичните промени.

    Председателят на Американската търговска камара (AmCham) в България Оливие Маркет счита, България може да постигне целите за климатична неутралност до 2050 г. Той припомни, че камарата наскоро е направила изследване, за да се установи какво е необходимо, за да се постигне климатичен неутралитет до 2050 в България. Това изследване е базирано на икономически модел. Възможно е, но за да се постигне, трябва да се случат няколко неща. На първо място при всеки сценарий трябва да се предвидят огромни мощности за производството на зелена енергия. Необходими са от 5 до 9 гигавата допълнителна енергия от възобновяеми източници и това трябва да бъде постигнато до 2030, за да не се закъснее.

    Времето за природния газ и за бъдещето за водорода не изтича, счита изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Енергийният преход е свързан и с енергийната сигурност, изтъкна Малинов. Според него природният газ не е руски, не е недостъпен и не е скъп. Затова той ще остане енергия на прехода в едни тежки икономически и геополитически времена. Оттук нататък е преходът към водорода. Но водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той допълни, че с времето ще се вдига съотношението на зеления водород спрямо природния газ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство