петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1494 прочитания

    Пилотната ваучерна схема подкрепи 516 МСП в дигиталния им преход

    Подкрепата е с 2 вида ваучери: за сайтове и апликации, и за услуги като дигитален маркетинг, оптимизация на процеси, кибер и информационна сигурност
    24 юни 2022, 15:17 a+ a- a

     

    С общо 516 раздадени ваучера приключи пилотната за страната „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги) на микро, малки и средни предприятия (МСП)“ съобщи Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните програми (ИАНМСП).

    „Индикаторът ни бе 450 компании, но сме щастливи, че успяхме да подкрепим 516 предприятия с два вида ваучери – на стойност 5 000 лв. за сайтове и апликации, и на стойност 20 000 лв. – за услуги като дигитален маркетинг, оптимизация на процеси, кибер и информационна сигурност. От тях 292 са микро предприятия, 147 са малки, а 77 – средни“, коментира в рамките на заключителната пресконференция по проекта Васил Пеев, главен секретар на ИАНМСП и ръководител на проекта.

    „Най-голямата част от тях – 314, бяха използвани от МСП за оптимизация на процеси – логистични, управленски и производствени. Средствата за тях възлизат на 6,412 млн. лв. от общия бюджет на програмата: 9 775 672,98 лева. С 94 ваучера, или 1,908 млн. лв., са подпомогнати МСП, които имат нужда от развитие на дигиталния маркетинг, а с 90 бяха изградени корпоративни сайтове или апликации – 469 000 лв. 18 предприятия от общия брой са получили подкрепа в размер на 372 000 лв. за информационната си и кибер защита“, обобщи резултатите от проекта той.

    „Не на последно място трябва да отбележим и разпределението на помощта в страната. По райони – най-много са в Югозападен – 234 ваучера, в Южен централен – 76, в Северен централен – 73, 67 – в Североизточен, 41 – в Северозападен, и 25 – в Югоизточен“, допълни той.

    „Работата по този проект беше наистина предизвикателна предвид факта, че реализираме първа за страната ваучерна схема и сме първите, които получават опит в администрирането на подобна програма. Друго предизвикателство, пред което бяхме изправени, беше още пандемията COVID-19, но въпреки това успяхме да я реализираме успешно и да предоставим наистина ценна подкрепа на бизнеса“, коментира от своя страна изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 43 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 47 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи