петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1202 прочитания

    Народното събрание прие актуализацията на бюджета

    ДДС за парното и природния газ се намалява на 9%, въвежда се нулева ставка на ДДС за хляб и брашно, бензиностанциите могат да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 стотинки на литър
    01 юли 2022, 09:22 a+ a- a

    Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2022. Те предвиждат компенсация от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли. Мярката ще важи до 31 декември тази година.

    Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

    Депутатите приеха рамката на актуализирания бюджет на държавата. Заложените приходи, помощи и дарения са 34 112 529 300 лв. или със 760 млн. лв повече от предложените от правителството 33 352 529 300 лв. Разходите, гласувани от парламента, са 21 171 354 700 лв, при първоначално заложени 20 411 354 700 лв. Бюджетното салдо остава балансирано.

    Увеличава се максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината - от 7, 3 млрд.лв на 10,3 млрд.лв.

    С актуализацията се дават 173 млн. лв. за ръст с 20 на сто от 1 юли на заплатите на работещите в МВР, 150 млн.лв за образованието, които ще са за увеличение на възнагражденията, както и за обезпечаване издръжката на детските градини. Общо 20 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат насочени за увеличение на субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища. Отпуска се финансова подкрепа от 110 000 000 лв. за обществения транспорт, като столичният градски транспорт ще получи 74 000 000 лв., 16 500 000 лв. – за други общини, 20 000 000 лв. – за междуселищните линии.

    Парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията. Гласуваните текстове предвиждат "Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 250 лв./MWh за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г. Не се изплаща компенсация за клиенти с цени под базовата цена от 250 лв/MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща компенсация в намален размер, така че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 250 лв./MWh.

    Парламентът увеличи и размера на данъчните облекчения за деца. При ползване на данъчното облекчение за деца по Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2022 г. сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, се увеличава от 4500 на 6000 лева за едно ненавършило пълнолетие дете; за две деца - от 9000 лв. на 12 000 лв.; за три и повече - от 13 500 на 18 000 лв. Увеличава се и данъчното облекчение на деца с увреждания от 9000 лв. на 12 000 лв. годишно. Въвежда се и възможност за авансово ползване за 2022 г. на двете данъчни облекчения. Мярката ще струва на бюджета 230 млн. лева за тази година.

    С влизане в сила на измененията в Закона за държавния бюджет се погасяват задълженията на бенефициентите - общини и бюджетни организации, за възстановяване на недължимо платени, надплатени, неправомерно получени или неправомерно усвоени от тях суми по договорите за безвъзмездна финансова помощ, финансирани със средства по оперативните програми за програмния период 2007 - 2013 г. Управляващите органи на оперативните програми служебно отписват вземанията си за тези суми, решиха още депутатите.

    С преходните и заключителни разпоредби на актуализацията на държавния бюджет бяха коригирани и приетите във вторник промени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса, заради допуснати грешки и неточности, свързани с допълнително отпуснатите 14 млн. лева за лечение на деца.

    Депутатите гласуваха и нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за доставка на хляб и брашно. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната, при внос на стоки на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на стоки ще се прилага нулева ставка на ДДС. Депутатите приеха, че брашното е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годно за производството на хлебни продукти.

    Депутатите решиха още до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9%. С 9 на сто ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки.

    С приети на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния бюджет се променя Законът за акцизите и данъчните складове. Предвижда се освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г. Мярката е с цел да се подпомогне бизнесът и потребителите във връзка с неочаквания значителен скок на цените на енергийните продукти, породени от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб. Тя ще бъде реализирана чрез изготвяне на нотификация до Европейската комисия.

    С промените в Закона за държавния бюджет се въведе и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS