сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1270 прочитания

    Бюджетът на плюс с над 1 млрд. лв. в края на юни

    Бюджетният излишък се е удвоил за месец
    01 юли 2022, 10:01 a+ a- a

    На база на предварителни данни се очаква бюджетното салдо към юни 2022 да бъде положително в размер на 1.16 млрд. лв., съобщават от Министертво на финансите. На месечна база за юни се очаква превишение на приходите над разходите в размер на 555 млн. лева. Подобрението на бюджетната позиция за месеца се дължи основно на по-високите постъпления във връзка с крайния срок (30 юни) за подаване на годишната данъчна декларация за 2021 по Закона за корпоративното подоходно облагане, съответно и за внасяне на корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и на данък върху дейността от опериране на кораби.

    Положително влияние върху ръста на приходите оказват и постъпленията от косвени данъци, помощите (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) и други.

    Приходите към юни 2022 се очаква да бъдат в размер на 28.2 млрд. лв. и нарастват с 3.46 млрд. лв. спрямо отчетените за същия период на 2021. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват номинално спрямо юни 2021 с 3.3 млрд. лв., а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) със 161 млн. лева.

    Разходите (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към юни 2022  са в размер на 27.06 млрд. лв. За сравнение, разходите за първото полугодие на 2021 бяха в размер на 24.6 млрд. лева. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.06.2022 от централния бюджет, възлиза на 813 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 48 минути
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    преди 7 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 8 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите