четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3609 прочитания

    Петков: България вече има алтернативно трасе за газ

    Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
    01 юли 2022, 15:48 a+ a- a

    „България вече има алтернативно трасе за газ и това е начинът за истинска диверсификация. Турски поток и други псевдодиверсификации нямат нищо общо с нея“, заяви министър-председателят Кирил Петков, който инспектира газовата връзка Гърция – България в района на Стара Загора.

    Премиерът подчерта, че даденото обещание на 1 юли интерконекторът да бъде завършен физически е спазено и това е факт. Престоят само софтуеърни тестове, затова и другата седмица с министър-председателя на Гърция Кирякос Мицотакис ще дадем старт на газовата връзка като работещ и диверсифициращ проект, реализиран в сътрудничество между двете държави, категоричен бе Кирил Петков.

    Газовата връзка Гърция – България свързва газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

    Проектът се реализира от съвместното дружество ICGB, в което с равни дялове участва българската държава през БЕХ, и гръцко-италианският акционер IGI Poseidon (с равно представителство на DEPA International Projects и Edison).

    Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района. Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България.

    Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

    IGB може да увеличи капацитета си за пренос на газ до 5 млрд.м3/година, включително предвид реализацията на планирания терминал за LNG до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече е акционер с 20% дял.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа