сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    700 прочитания

    Бизнес растежът в еврозоната се забавя

    Данните предполагат спад на икономиката в блока
    05 юли 2022, 15:54 a+ a- a

    Според изследването на S&P Global композитният PMI* в еврозоната е намалял до рекордно ниското ниво от 52 през юни, спрямо 54,8 през май.

    „Рязкото влошаване на темпа на растеж на бизнес активността в еврозоната повишава риска регионът да изпадне в икономически спад през третото тримесечие“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global, цитиран от „Ройтерс“. „Производственият сектор вече е в упадък, за първи път от две години, а секторът на услугите претърпя значителна загуба на импулс на растеж на фона на кризата с разходите за живот. Разходите на домакинствата за неосновни стоки и услуги бяха под особен натиск поради скок на цените.“

    PMI, обхващащ доминиращата индустрия на услугите в блока, потъна до 53,0 от 56,1, макар и малко над първоначалната оценка от 52,8. Производственият PMI, публикуван миналата седмица, показа спад на производството през юни за първи път от първоначалната вълна на коронавирусната пандемия преди две години.

    Междувременно, въпреки че инфлационният натиск се смекчи донякъде през юни, индексът на цените на услугите остана близо до рекордно високо ниво от 63,2, което е спад спрямо 64,6 през май.

    Подсказвайки, че няма да има бърз обрат за икономиката този месец, съставният индекс за нов бизнес падна до 50,0 от 53,3, което е най-ниската му стойност от повече от година.

    „Следователно данните за PMI през юни предполагат, че рисковете все повече са насочени към спад на икономиката, като в същото време инфлационният натиск намалява, но остава висок“, каза Уилямсън.

    *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа