понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1540 прочитания

  Австрийската Enery планира нова соларна централа до Свищов

  Тя ще генерира 180 GWh възобновяема енергия
  07 февруари 2024, 13:13 a+ a- a

  снимка: ЕК

  УниКредит Булбанк е единствен финансов партньор при изграждането и експлоатацията на мащабната слънчева електроцентрала "Ценово Солар Плант" в Североизточна България и добавянето на 112.5 MW нови мощности за производство на електроенергия от слънчева енергия към националната електроенергийна система.

  Сделката за предоставяне на широк набор от финансови продукти, включително и мащабно финансиране, е подкрепена от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която ще гарантира до 25 млн. евро от дългосрочния дълг.

  С приключването на сделката УниКредит Булбанк отново затвърждава силния си ангажимент за подкрепа на устойчивото развитие в страната. През 2023 новите кредитни обеми и ангажименти на банката за проекти, свързани с възобновяеми източници на енергия достигат 270 млн. евро. Сред тях са различни по мащаб проекти, както за собствено ползване, така и опериране на пазарен принцип.

  Сделката за всеобхватно финансиране за изграждането и експлоатацията на слънчевата електроцентрала "Ценово Солар Плант" позволява на България да напредне в постигането на амбициозните си цели в областта на възобновяемата енергия, като страната се е ангажирала да преустанови производството на енергия от въглища най-късно до 2038.

  След въвеждане в експлоатация на първия проект по изграждане на фотоволтаична централа на зелено на Enery в България, тя ще генерира 180 GWh възобновяема енергия. Значителна част от това количество ще бъде пласирано на регионалния пазар чрез решения за директни и финансови договори за изкупуване, които са пионери за сектора в България.

  Проектът е на чуждестранен инвеститор - Enery. Базираната във Виена група, управлява портфейл от активи за производство на възобновяема енергия с повече от 300 MW работещи централи в Централна и Източна Европа. Групата Enery е подкрепена със значителен дял в собствеността от инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 53 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски