четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1319 прочитания

  Желязков обеща на Зеленски военната и политическа подкрепа за Украйна да продължи

  България е сред най-силните поддръжници на европейската интеграция на Украйна, заяви в Киев председателят на Парламента
  07 февруари 2024, 16:07 a+ a- a

  сн: НС

  България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от началото на руската агресия и ще продължи да го прави продължи да го прави толкова, колкото е необходимо. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

  Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на посещение в Украйна по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев и ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов.

  Председателят на парламента отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

  България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента. Той подчерта, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред. От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави, смята Росен Желязков.

  Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате – военно-техническа и хуманитарна, обърна се украинският президент Володимир Зеленски към българските парламентаристи. Всяка подкрепа от България е важна за нас, никога няма да забравим това, което страната ви прави, заяви той. Благодарни сме на българския народ и на правителството за политическата подкрепа, в България лично се уверих, че българите са на наша страна, на страната на мира, добави Володимир Зеленски.

  Президентът на Украйна отбеляза, че въздушната тревога, на която българската делегация е станала свидетел, е дала възможност на народните представители да разберат какъв е животът на украинските граждани. Постоянните ракетни атаки поставят на преден план пред нас необходимостта от осигуряване на адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато цел на атаките са обекти от енергийната инфраструктура, добави Володимир Зеленски.

  България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата й перспектива, подчерта председателят на Народното събрание. Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, заяви той и допълни, че това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа. Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство, отбеляза Росен Желязков. Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО.

  Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, смята Росен Желязков. Той изрази задоволството на нашата страна от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

  България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

  Росен Желязков припомни, че на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която мисия е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата