четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1667 прочитания

  Василев обсъди възможна инвестиция на Tesla у нас

  Ръководителят на НАСА идва в България през октомври
  08 февруари 2024, 11:00 a+ a- a

  Среща в Tesla, сн: МФ

  През втория ден от посещението си във Вашингтон министърът на финансите Асен Василев посети главната квартира на Националната аеронавска и космическа администрация на САЩ (НАСА). Той се срещна с администратора на агенцията Бил Нелсън, на когото връчи покана да посети България от името на правителството. Ръководителят на НАСА потвърди, че ще дойде на визита у нас през октомври тази година.

  На срещата Василев и Нелсън обсъдиха възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА. “България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни,” посочи финансовият министър. Той припомни, че през ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението “Артемида”. Тази програма на НАСА, в която участват 34 правителства, работи за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

  Бил Нелсън сподели, че очаква с нетърпение да посети София наесен. Той подари на финансовия министър Асен Василев изображение на известното селфи, което космическият апарат „Орион“ си е направил през 2022 г. „Орион“ също е част от програмата „Артемида“.

  Бил Нелсън ръководи НАСА от май 2021 г. В дългогодишната си кариера като конгресмен и сенатор той е автор на серия закони, свързани с науката и космоса. Считан е за един от лидерите на националната космическа програма на САЩ, застъпник на борбата с изменението на климата и поддръжник на програми за обучение в областта на високите технологии. През 1986 г. той тренира и лети с екипажа на космическия кораб „Колумбия“. За 6 дни обикаля Земята 98 пъти, като изпълнява 12 медицински експеримента, включително първият американски стрес-тест в Космоса на пътека за тичане.

  По-рано през деня Василев, заедно с министъра на икономиката Богдан Богданов обсъдиха възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Те участваха и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара. От страна на американският бизнес беше заявен интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

  “Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но, ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома,” заяви Василев пред представителите на големите компании. Той изтъкна инвестиционните предимства на страната ни, като посочи, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от ЕС държавна помощ.

  От своя страна, министърът на икономиката Богдан Богданов подчерта, че от 2017 г. досега търговията между България и САЩ нараства, въпреки отрицателните ефекти от пандемията от COVID-19. „През 2022 г. двустранният търговски обмен достигна исторически връх - 2.035 млрд. щ.д. България желае да продължи и развива тази положителна тенденция. „Страната ни има интерес към привличането на американски капиталовложения във високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност. Те ще допринесат за ефективността на българската икономика и ще създадат висококвалифицирани и добре платени кадри. Разчитаме директните американски инвестиции да развиват икономически сектори, способни да издържат на силна конкуренция и да приемат бизнес практиките, етиката и технологиите на чуждестранните инвеститори“, коментира министърът на икономиката.

  Според него секторът на информационните и комуникационните технологии е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни. САЩ са световен лидер в този сектор и все повече американски компании насочват своите дейности към България. Огромен е и потенциалът в технологиите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.

  Специален акцент на срещите беше поставен на включването на България във вериги на доставки, което би създало възможности за производства с по-висока добавена стойност.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 4 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 4 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 21 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата