неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1477 прочитания

  Кристалина Георгиева: Очаквам ФЕД да започне да намалява лихвите до няколко месеца

  Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите, коментира управляващият директор на МВФ
  08 февруари 2024, 13:30 a+ a- a

  Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон.

  “Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват,” казва… Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. “Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена,” казва управляващият директор на МВФ.

  Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. “Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме важен урок от ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете”, каза управляващият директор на МВФ. Съветът й към правителствата е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите публични разходи.

  Кристалина Георгиева коментира темата по време на пространен брифинг пред репортери, на който говори и по теми, свързани с държавния дълг и лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина.

  Георгиева посочи, че очаква Федералният резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти „в рамките на няколко месеца“. И предупреди, че за световната икономика по-голямата опасност е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с “леко” закъснение. “Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от рискът от леко закъснение,” каза Георгиева. В същото време обаче и не трябва лихвите да остават високи по-дълго от необходимото и следенето на данните е начинът за намиране на правилния баланс, който управляващият директор на МВФ формулира така: "Не твърде рано, но не и твърде късно."

  Според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията. „Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края", отбеляза тя.

  Международният валутен фонд и Египет са на „финален етап“ от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на допълнителен заем, за да се намали натискът върху страната от войната в Газа, каза още Георгиева. Египет има действащо споразумение с МВФ в размер на 3 млрд. долара.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство