неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1463 прочитания

  МОН: Обмисля се създаването на нова специалистност по ранно детско развитие

  Такива специалности могат да бъдат създадени между Медицинските университети и Педагогическите факултети
  08 февруари 2024, 14:52 a+ a- a

  Разработваме единен стандарт за образование и грижи в ранна детска възраст. Това обясни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на посещение в Самостоятелна детска ясла № 128 „Слънце" в столичния район "Люлин". По думите му целта е МОН да оказва също методическа подкрепа на специалистите и да се постави фокус на обучението на децата, заедно с грижата за тяхното здраве, която е от първостепенно значение във възрастта до 3 години.

  „Това, което виждам, че правите тук, трябва да е основата на този стандарт“, подчерта министърът след като се запозна с материалната база и организацията в яслата. В нея са назначени както медицински сестри, така и педагогически специалисти и психолог. Всяко дете има образователна карта и план за обучение. Заедно с това се спазват най-високи стандарти за здравословно хранене и грижа. „В момента педагогическата подкрепа зависи от инициативата на отделните директори на ясли и детски градини. Зная, че има много добри примери, но ние заедно трябва да положим основата това да е не просто въпрос на желание, а норма за грижата за децата“, подчерта проф. Цоков. Той сподели и че редица изследвания показват, че първите години са изключително важни за цялостното развитие на децата и представянето им във всички следващи етапи на обучение. „Именно защото трябва да отговорим на съвременните нужди на децата сформирахме междуведомствена група между МОН, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. Целта ни е екипите в яслите да получат много по-голяма подкрепа и да надградим добрите традиции, които има България“, обясни още министърът.

  Обмисля се създаването на нова професионална квалификация - специалист по ранно детско развитие, стана ясно от неговите думи. „Това няма да бъде задължително, но ще се даде като възможност на медицинските специалисти в яслите като допълнителна квалификация, която обаче ще бъде пряко свързана и със заплащането, което получават“, каза проф. Цоков. По думите му такива специалности могат да бъдат създадени между Медицинските университети и Педагогическите факултети. Той обясни още, че работата на педагогически специалисти с децата до 3 г. е изключително важна и затова ще се търсят възможностите за изравняване на нивата им на заплащане с тези в детските градини. „Важното е обаче педагогическата и медицинската грижа да се допълват, а не да говорим за замяна на едната с друга. Нашият фокус е надграждане и разширяване на модела, който имаме днес“, категоричен бе Галин Цоков. 

  Цоков посети детската ясла по покана на Вихра Белева, зам. – председател на Медицинска федерация „Подкрепа“. Той разговаря с директора на 128 Самостоятелна детска ясла „Слънце“, Виолета Велинова и с екипа на яслата. В нея са записани 158 деца и е една от най-големите самостоятелни детски ясли в страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство