неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3966 прочитания

  Инвестиции за близо 40 млн. лева ще създадат 210 работни места

  Вижте кои 3 фирми получиха сертификати за насърчаване на инвестициите
  09 февруари 2024, 13:54 a+ a- a

  За периода от 6 юни 2023 до 5 февруари 2024 г. Министерството на иновациите и растежа (МИР) е издало 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). 12 са за инвестиция клас "А", 6 са за инвестиция клас "Б" и три са за приоритетни проекта. Планираните инвестиции са в размер на 499,5 млн. лв., по които ще се разкрият 2010 нови работни места. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на церемония в МИР при връчването на три сертификата на инвеститори. Тя посочи, че в сравнение със същия период преди година това представлява 41% увеличение на размера на сертифицираните инвестиции и малко над 18% ръст в очаквания брой нови работни места.

  „Този месец сме в процес на издаване на още два сертификата за проекти в размер на над 10 млн. лв.,“ подчерта Стойчева.

  По време на церемонията министърът връчи сертификат клас „А“ на „АК Електрик“, част от глобалния производител AQ Group AB. Компанията е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти. Компанията проектира и асемблира електрически табла и обработва черни и цветни метали. Инвестиционният им проект „Модернизация и въвеждане на нови технологии“ е свързан с разширяване на дейността на дружеството и изграждане на модерна и високотехнологична фабрика в Перник. Размерът на инвестицията на компанията е 10 400 000 лв. и се предвижда разкриване на 170 нови работни места. Във фабриката ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници и за пренос на енергия за водещи световни компании.

  „Закупихме нови машини и ще продължим да инвестираме в ново оборудване“, заяви изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия в Югозападна България Емил Николов. Той подчерта, че за компанията е от ключово значение и инвестицията в развитието на служителите чрез преквалификация и обучения. „Производствените ни мощности са разположени в Радомир, Перник и Кюстендил и общо имаме над 1200 служители“, добави той.

  Сертификат клас „А“ за инвестиционния проект „Инсталация за производство на микрокристална целулоза“ беше връчен на „СВИЛОЗА - ЗИК“. Размерът на инвестицията възлиза на 25 670 000 лв. и ще бъдат разкрити 40 нови работни места. Проектът в Свищов е свързан с диверсификация на дейността на дружеството и предвижда изграждане на изцяло нова инсталация за производството.

  „Целенасочено повече от 20 години инвестираме в зелена енергия и кръгова икономика. С този проект ще затворим цикъла на производството от суровина до краен продукт“, коментира собственикът Красимир Дачев. Той подчерта, че предприятието следва амбициозна инвестиционна стратегия с цел укрепване на лидерските им позиции на Балканите и в Европа в този сектор.

  Сертификат клас „Б“ получи „ТЕХНООПТИК“. Компанията е специализирана в производство и търговия на прецизни оптични компоненти и покрития. Инвестиционният им проект е свързан с разширяване на дейността на дружеството и предвижда увеличаване и оптимизиране на производствения капацитет. Компанията предвижда да построи производствена сграда, състояща се от офиси, измервателна лаборатория, сервизни помещения в Индустриална зона Божурище в София. Размерът на инвестицията от страна на компанията е 2 000 000 лв.

  „Използваме екологично чисти материали, доставяни от световно известни фирми в сектора. Предвиждаме и закупуване на нови машини, с които да се подобри автоматизацията на производството и спецификациите на компонентите, които правим“, коментираха от дружеството.

  На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство