четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  768 прочитания

  HSBC си партнира с Google

  Двата гиганта ще си помагат при финансирането на бързо развиващи се фирми за климатични технологии
  13 февруари 2024, 08:25 a+ a- a

  Снимка: HSBC

  Най-голямата британска банка HSBC си партнира с Google за финансиране на бързо развиващи се фирми за климатични технологии, които стоят зад някои от най-обещаващите решения в света за глобалното изменение на климата, казаха ръководители от двете компании пред „Ройтерс“.

  Съгласно условията на партньорството HSBC ще се стреми да предостави финансиране на компании, избрани от американския технологичен гигант, за да се присъединят към неговата програма Google Cloud Ready-Sustainability.

  Членовете на програмата преминават процес на валидиране, като Google оценява качеството и ефикасността на разработваната технология, както и нейното движение сред клиентите.
  „Това, което виждаме, е, че компаниите искат да ускорят постигането на своите цели за устойчивост. Но има известна степен на объркване по отношение на това кои решения ще помогнат за разрешаването на техните проблеми“, каза Джъстин Кийбъл, управляващ директор за глобална устойчивост в Google Cloud.

  Мартин Ричардс, глобален ръководител на климатичните технологии и устойчивите финанси в HSBC, каза, че надлежната проверка на Google предоставя „известен комфорт“, който допълва собствената оценка на банката за потенциални нови „сделки с рисков дълг“, при които кредитор осигурява дългово финансиране за по-рискови по своята същност компании.

  Технологиите за мащабиране, които могат да помогнат на корпоративния свят да премине по-бързо към нисковъглеродна икономика, доминираха разговорите за климата на COP28 в Дубай през декември и са важна част от усилията на повечето банки да стимулират глобален тласък за намаляване на емисиите.

  Но финансите за сектора са намалели рязко през 2023 г., показват данните на PwC, тъй като инвеститорите и кредиторите се притесняват от риска.

  „Чувстваме, че увеличаваме шансовете си за успех, като работим с партньори като Google. Ние осъзнаваме, че поемаме кредитни рискове, но всичко това е част от банкирането“, каза Ричардс.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 4 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 4 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 21 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 21 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата