четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1560 прочитания

  Денков: PISA ясно показа къде са слабостите в българското образование

  Премиерът обсъди със създателя на PISA пропуските в образователната ни система
  13 февруари 2024, 13:41 a+ a- a

  Премиерът акад. Николай Денков и създателят на глобалното изследване PISA д-р Андреас Шлайхер обсъдиха на среща в Министерския съвет пропуските в образователната система в България, довели до тревожните данни от международното изследване PISA в края на 2023 година. Шлайхер е директор на дирекцията за “Образование и умения” в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и е специален съветник по образователни политики на главния секретар на ОИСР. На срещата присъстваха и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков / Galin Tsokov и ресорният заместник-министър Наталия Митева.

  Министър-председателят изрази загриженост заради данните на PISA за България. „Това ни мотивира да продължим със смели реформи в българското образование, които да ни помогнат да подготвим учениците си за успешен живот, сподели акад. Денков. - PISA ясно показа къде са слабостите в българското образование. Готови сме да чуем предложения как да го променим и да го адаптираме за реалностите в съвременния свят“, добави още министър-председателят. Той подчерта, че страната ни ще продължи да работи заедно с експертите от ОИСР, за да може българското образование да се трансформира по такъв начин, че знанията да бъдат полезни на децата.

  Акад. Денков отбеляза, че през последните години в България на няколко пъти бяха увеличени заплатите на учителите, както и бяха направени много инвестиции в посока подобрение на инфраструктурата, свързаността, достъп до технологии. Като успех той посочи и борбата срещу преждевременното отпадане на ученици от училище.

  От своя страна Андреас Шлайхер беше категоричен, че ОИСР ще продължи да подкрепя България в извършването на смели реформи, за да може да се повиши качеството на българското образование. За целта ще се използват и добрите образователни практики, прилагани в различни държави.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата