неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1723 прочитания

  Инфлацията в САЩ намалява по-бавно от очакваното

  През януари тя се понижава до 3,1%
  14 февруари 2024, 11:54 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Инфлацията намалява по-малко от очакваното през януари и показа обезпокоителна издръжливост, след като нестабилните разходи за храна и горива бяха премахнати - напомняне, че поставянето на ценовите увеличения под контрол остава труден, неравномерен процес, отбелязва The New York Times.

  Общият индекс на потребителските цени е нараснал с 3,1% спрямо предходната година, което е спад от 3,4% през декември, но повече от 2,9%, прогнозирани от икономистите. Тази стойност е по-ниска от последния пик от 9,1% през лятото на 2022 г.

  Но след премахване на храните и горивата, чиито цени „скачат“ от месец на месец, „основните“ цени се задържат относително стабилни на годишна база, като се покачват с 3,9% спрямо година по-рано. Показателят се увеличава най-рязко на месечна база от 8 месеца насам.

  Американските потребители, служителите на Белия дом и Федералния резерв (Фед) приветстваха скорошното забавяне на инфлацията. Централните банкери вероятно ще приемат новия доклад като напомняне, че трябва да останат предпазливи. Политиците внимаваха да избягват обявяването на победа над инфлацията, настоявайки, че се нуждаят от повече доказателства, че тя намалява устойчиво.

  Инвеститорите рязко намалиха очакванията за предстоящо намаляване на лихвения процент от Фед в отговор на данните, залагайки, че централните банкери няма да намалят лихвите на следващата си среща през март и рязко намалиха залозите, че Фед ще направи това дори на срещата си през май. Фондовите пазари се сринаха (с 1,4% надолу при затварянето), тъй като търговците преразгледаха прогнозите си за действията на Фед.

  Политиците на Фед повишиха лихвените проценти до около 5,3%, спрямо почти нула в началото на 2022 г., в опит да охладят потребителското и бизнес търсене и да принудят компаниите да спрат да повишават цените толкова бързо. Тъй като инфлацията се понижи значително през последните месеци, те спряха повишаването на лихвените проценти и обмислят кога и колко да намалят разходите по заемите. Но те искат да избегнат намаляването на лихвените проценти, преди инфлацията да бъде напълно овладяна, защото се притесняват, че това може да позволи бързото повишаване на цените да стане по-постоянна характеристика на американската икономика, уточнява NYT.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство