неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1451 прочитания

  ОПЕК повиши прогнозата си за икономически растеж за 2024 и 2025 г.

  Според доклад на организацията световното търсене на петрол ще се повиши с 2,25 млн. барела дневно тази година
  14 февруари 2024, 16:13 a+ a- a

  Снимка: iStock

  ОПЕК се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г. и 2025 г. и повиши прогнозите си за икономически растеж и за двете години, заявявайки, че има допълнителен потенциал за повишаване.

  Организацията на страните износителки на петрол съобщи в месечен доклад, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. и с 1,85 милиона барела на ден през 2025 г. И двете прогнози са непроменени спрямо миналия месец.

  По-нататъшен тласък на икономическия растеж може да даде допълнителен попътен вятър на търсенето на петрол. Прогнозата на ОПЕК за растеж на търсенето за 2024 г. вече е по-висока от тази на други организации като Международната агенция по енергетика (МАЕ), въпреки че по-широкият съюз ОПЕК+ все още намалява производството, за да подкрепи пазара.

  ОПЕК заяви, че се очаква „положителна тенденция“ за икономически растеж да продължи през първата половина на 2024 г. и повиши прогнозите си за икономически растеж за 2024 и 2025 г. с 0,1%.

  Към момента ОПЕК прогнозира световен икономически растеж от 2,7% тази година и 2,9% през 2025 г., подкрепен от очакванията за продължаващо намаляване на общата инфлация през тази и следващата година.

  За тази година очакванията на ОПЕК за ръст на търсенето на петрол са много повече от увеличението от 1,24 милиона барела на ден, прогнозирано досега от МАЕ. МАЕ, която представлява индустриализираните страни, трябва да актуализира своите прогнози в четвъртък (15 февруари).

  ОПЕК и МАЕ се сблъскаха през последните години по въпроси като дългосрочното търсене и необходимостта от инвестиции в нови доставки. МАЕ предвижда търсенето на петрол да достигне пик до 2030 г., тъй като светът преминава към по-чиста енергия, мнение, което ОПЕК отхвърля.

  Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс каза пред „Ройтерс“, че вярва, че дългосрочната перспектива на ОПЕК за търсенето, която е до 2045 г., и не вижда пик в търсенето, е стабилна.
  ОПЕК и по-широкият алианс ОПЕК+ осъществиха поредица от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепят пазара. Миналия месец влезе в сила ново намаление за първото тримесечие.

  В доклада на ОПЕК се казва, че производството на петрол на ОПЕК е спаднало с 350 000 барела на ден до 26,34 милиона барела на ден през януари, тъй като последният кръг от доброволни съкращения на добива влезе в сила.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство