събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1076 прочитания

    Open AI дава по-добра памет на ChatGPT

    Компанията пуска нова версия на чатбота, която помни какво са казали потребителите и прилага познанието в бъдещи разговори
    15 февруари 2024, 08:21 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Стартиращата компания за изкуствен интелект от Сан Франциско съобщи, че пуска нова версия на своя чатбот, който ще помни казаното от потребителите, за да може да използва тази информация в бъдещи чатове.

    Ако потребител спомене дъщеря, Лина, която е на път да навърши 5 години, харесва розовия цвят и се радва на медузи, например, ChatGPT може да съхранява тази информация и да я извлича при необходимост. Когато същият потребител помоли бота да „създаде картичка за рожден ден за дъщеря ми“, той може да генерира картичка с розова медуза, която гласи „Честит 5-ти рожден ден, Лина!“

    С тази нова технология OpenAI продължава да трансформира ChatGPT в автоматизиран дигитален асистент, който може да се конкурира със съществуващи услуги като Siri на Apple или Alexa на Amazon. Миналата година компанията позволи на потребителите да добавят инструкции и лични предпочитания, като подробности за техните работни места или размера на техните семейства, които чатботът трябва да вземе предвид по време на всеки разговор. Сега ChatGPT може да използва много по-широк и по-подробен масив от информация.
    „Смятаме, че най-полезните асистенти са тези, които се развиват с вас – и са в крак с вас“, каза Джоан Джанг, ръководител на продукта на OpenAI, който помага в надзора на проекта за памет, цитиран от New York Times.

    Въпреки че ChatGPT вече може да помни предишни разговори, той все още може да прави грешки - точно както хората могат. Когато потребител помоли ChatGPT да направи на Лина картичка за рожден ден, чатботът може да създаде такава с фина печатна грешка като „Чейстит 5-ти рожден ден! Лина!“ (Haippy 5th Birthday! Lina!)

    Компанията предоставя новата технология първо на ограничен брой потребители. Тя ще бъде достъпна за хора, използващи безплатната версия на ChatGPT, както и за тези, които се абонират за ChatGPT Plus, по-модерна услуга, която струва $20 на месец.

    OpenAI също така представи на потребителите това, което нарича временни чатове, по време на които разговорите и спомените не се съхраняват.

    От известно време ChatGPT предлага ограничена форма на памет. Когато потребителите чатят с бота, отговорите му се основават на казаното от тях по-рано в същия разговор. Сега ботът може да черпи информация от предишни разговори.

    Ботът изгражда тази памет, като автоматично идентифицира и съхранява информация, която може да бъде полезна в бъдеще. „Ние разчитаме на модела, за да решим какво може или не може да бъде уместно“, каза учен от OpenAI, Лиъм Федус, говорейки за ИИ технологията, която е в основата на ChatGPT.

    Потребителите могат да кажат на бота да запомни нещо конкретно от техния разговор, да попитат какво вече е съхранено в паметта му, да кажат на чатбота да забрави определена информация или да изключи паметта изцяло.

    По подразбиране OpenAI записва цели разговори с ChatGPT и ги използва за обучение на бъдещи версии на чатбота. OpenAI заяви, че е премахнал лична информация от разговори, използвани за обучение на неговата технология, а потребителите могат да изберат да премахнат изцяло своите разговори от данните за обучение на OpenAI.

    Но създаването и съхраняването на отделен списък с лични спомени, които чатботът може да изведе в разговори, може да предизвика опасения за поверителността. Компанията твърди, че това, което прави, не се различава много от начина, по който търсачките и браузърите съхраняват интернет историята на своите потребители.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години