понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1578 прочитания

  ЕК повиши леко прогнозата си за икономиката на България

  Брюксел прогнозира забавяне на инфлацията и на ръста на заплатите
  15 февруари 2024, 16:06 a+ a- a

  Европейската комисия (ЕК) повиши прогнозата си за ръста на българската икономика за 2024. Докато през ноември Брюксел очакваше икономиката ни да отчете ръст от 1,8% през тази година, то в днешната прогноза е посечено, че за България се очаква икономическият растеж да достигне 1,9% през 2024. За догодина обаче ЕК коригира надолу прогнозата си от есента и от 2,6%, сега очакванията са за ръст от 2,5% през 2025.

  В България годишната инфлация се очаква да се забави значително до 3,4% през 2024 и до 2,9% през 2025. Инфлацията на цените на услугите също се предвижда да се забави, движена от вторични ефекти от цените на суровините и прогнозираното забавяне на заплатите.

  Очаква се вътрешното търсене да бъде основният двигател на растежа. Въпреки че износът се предвижда да се възстанови още през 2024, отрицателният ефект на пренасяне от 2023 натежава върху годишната прогноза за растеж. Очаква се потреблението на домакинствата да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023, тъй като потенциалът за по-нататъшно увеличаване на заетостта изглежда изчерпан и нивата на спестяване постепенно се връщат към по-високи нива. Тази динамика зависи в голяма степен от очакваното добро представяне на пазара на труда и допускането, че прехвърлянето на относително високи чуждестранни лихвени проценти към местния кредитен пазар остава непълно. Прогнозираното нормализиране на нивото на натрупване на запаси се очаква да подкрепи вътрешното търсене и да допринесе за възстановяване на вноса.

  Инвестициите също се очаква да се възстановят, най-вече поради по-високото усвояване на средства от ЕС, включително в контекста на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 58 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски