събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    918 прочитания

    Университета на Пенсилвания създава AI програма

    Това показва промяна в пазара на труда, като в същото време ИИ специалистите са дефицитни
    16 февруари 2024, 09:16 a+ a- a

    Снимка: iStock

    В Университета на Пенсилвания студентите от неговото училище по инженерство скоро ще могат да учат за бакалавърска степен по изкуствен интелект (ИИ/AI), съобщи Quartz.

    Какво може да се направи с AI степен? Университетът на Пенсилвания казва, че учениците ще могат да прилагат уменията, които са научили в училище, за да създават отговорни AI инструменти, да разработват материали за нововъзникващи чипове и хардуер и да създават пробив в здравеопазването чрез нови антибиотици, наред с други неща.

    Генеративната AI технология, която по същество представлява алгоритми, които могат да създават ново съдържание, трансформира всеки аспект от живота, създавайки „спешна нужда“ от AI инженери, които разбират принципите на ИИ и как да ги прилагат по отговорен и етичен начин, отбелязва училището в прессъобщение.

    Бакалавърската програма предлага курс по теми, включително машинно обучение, изчислителни алгоритми, анализ на данни и напреднала роботика. Избираемите предмети по „Етика на ИИ“ и „Надежден ИИ“ също са включени.

    Бързото развитие на AI повдигна много опасения относно начина на внедряване на технологията, включително липсата на прозрачност при разработването на големи езикови модели, частните и лични данни, използвани при изграждането на инструменти за AI, и известните проблеми с пристрастията при вземане на алгоритмични решения. Програмата, изглежда, планира да се справи с тях.

    Реалността също така е, че AI променя пазара на труда и бъдещите поколения студенти ще навлязат на пазара на труда с нови възможности, коментира Quartz.

    „Ние обучаваме студенти за работни места, които все още не съществуват в области, които може да са напълно нови или революционизирани до момента, в който завършат“, каза Робърт Грист, заместник-декан на бакалавърското образование в Penn Engineering, в изявление.

    В същото време талантът за AI е оскъден. Работниците с умения за изкуствен интелект получават високи заплати: инженерите на OpenAI например печелят над 800 000 долара.
    Бакалавърската програма за ИИ на Университета на Пенсилвания ще започне тази есен. Това не е единственият американски колеж, който има програма за изкуствен интелект за студенти. Carnegie Mellon и Purdue University също предлагат бакалавърски степени по изкуствен интелект.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години