четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  904 прочитания

  Университета на Пенсилвания създава AI програма

  Това показва промяна в пазара на труда, като в същото време ИИ специалистите са дефицитни
  16 февруари 2024, 09:16 a+ a- a

  Снимка: iStock

  В Университета на Пенсилвания студентите от неговото училище по инженерство скоро ще могат да учат за бакалавърска степен по изкуствен интелект (ИИ/AI), съобщи Quartz.

  Какво може да се направи с AI степен? Университетът на Пенсилвания казва, че учениците ще могат да прилагат уменията, които са научили в училище, за да създават отговорни AI инструменти, да разработват материали за нововъзникващи чипове и хардуер и да създават пробив в здравеопазването чрез нови антибиотици, наред с други неща.

  Генеративната AI технология, която по същество представлява алгоритми, които могат да създават ново съдържание, трансформира всеки аспект от живота, създавайки „спешна нужда“ от AI инженери, които разбират принципите на ИИ и как да ги прилагат по отговорен и етичен начин, отбелязва училището в прессъобщение.

  Бакалавърската програма предлага курс по теми, включително машинно обучение, изчислителни алгоритми, анализ на данни и напреднала роботика. Избираемите предмети по „Етика на ИИ“ и „Надежден ИИ“ също са включени.

  Бързото развитие на AI повдигна много опасения относно начина на внедряване на технологията, включително липсата на прозрачност при разработването на големи езикови модели, частните и лични данни, използвани при изграждането на инструменти за AI, и известните проблеми с пристрастията при вземане на алгоритмични решения. Програмата, изглежда, планира да се справи с тях.

  Реалността също така е, че AI променя пазара на труда и бъдещите поколения студенти ще навлязат на пазара на труда с нови възможности, коментира Quartz.

  „Ние обучаваме студенти за работни места, които все още не съществуват в области, които може да са напълно нови или революционизирани до момента, в който завършат“, каза Робърт Грист, заместник-декан на бакалавърското образование в Penn Engineering, в изявление.

  В същото време талантът за AI е оскъден. Работниците с умения за изкуствен интелект получават високи заплати: инженерите на OpenAI например печелят над 800 000 долара.
  Бакалавърската програма за ИИ на Университета на Пенсилвания ще започне тази есен. Това не е единственият американски колеж, който има програма за изкуствен интелект за студенти. Carnegie Mellon и Purdue University също предлагат бакалавърски степени по изкуствен интелект.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 53 минути
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 1 час
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 17 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 18 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 18 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата