събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    735 прочитания

    Британската инфлация без промяна през януари

    Очаква се тя да спадне през следващите седмици
    16 февруари 2024, 10:56 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Британската инфлация неочаквано се задържа стабилна на 4,0% през януари, опровергавайки прогнозите за покачване, показват официални данни, предлагащи облекчение за Банката на Англия (Bank of England – BoE). Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха увеличение на годишния процент до 4,2%.

    Инфлацията на потребителските цени, която се повиши до 11,1% през октомври 2022 г., се очаква да спадне допълнително през следващите месеци, проправяйки пътя за BoE да започне да намалява разходите по заеми от техния 16-годишен връх.

    Стерлингът отслабна спрямо долара и еврото след публикуването на данните за инфлацията.
    Инвеститорите увеличиха залозите си за намаляване на лихвените проценти от страна на BoE тази година, поставяйки приблизително 72% шанс за първо намаление през юни, в сравнение със само 40% във след изненадващите данни за инфлацията в САЩ.

    Основната инфлация във Великобритания, която изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюна, също остава непроменена на 5,1%, съобщи британската Служба за национална статистика (ONS).

    Британската централна банка се опасява, че бързия ръст на заплатите, който допринася за по-голямата част от инфлацията в сектора на услугите, може да окаже допълнителен инфлационен натиск върху икономиката.

    Новите данни показват, че основните заплати са се увеличили с 6,2% на годишна база в последните 3 месеца на 2023 г. най-бавния темп за повече от година, но почти два пъти повече от това, което централната банка възприема за устойчив ръст при сваляне на инфлацията до 2%.

    Отделни данни на ONS добавят признаци за по-слаб инфлационен натиск в бъдеще, тъй като цените, плащани от производителите, намаляват с 3,3% на годишна база, най-големият спад от май 2020 г. Цените, които те таксуват, също падат, с 0,6%, най-големият спад от ноември 2020 г.

    Отслабващата инфлационна перспектива вероятно ще помогне на британската икономика да нарасне умерено през 2024 г., въпреки че официалните данни вероятно ще покажат, че тя е изпаднала в плитка рецесия през втората половина на 2023 г., според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години