четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  722 прочитания

  Британската инфлация без промяна през януари

  Очаква се тя да спадне през следващите седмици
  16 февруари 2024, 10:56 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Британската инфлация неочаквано се задържа стабилна на 4,0% през януари, опровергавайки прогнозите за покачване, показват официални данни, предлагащи облекчение за Банката на Англия (Bank of England – BoE). Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха увеличение на годишния процент до 4,2%.

  Инфлацията на потребителските цени, която се повиши до 11,1% през октомври 2022 г., се очаква да спадне допълнително през следващите месеци, проправяйки пътя за BoE да започне да намалява разходите по заеми от техния 16-годишен връх.

  Стерлингът отслабна спрямо долара и еврото след публикуването на данните за инфлацията.
  Инвеститорите увеличиха залозите си за намаляване на лихвените проценти от страна на BoE тази година, поставяйки приблизително 72% шанс за първо намаление през юни, в сравнение със само 40% във след изненадващите данни за инфлацията в САЩ.

  Основната инфлация във Великобритания, която изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюна, също остава непроменена на 5,1%, съобщи британската Служба за национална статистика (ONS).

  Британската централна банка се опасява, че бързия ръст на заплатите, който допринася за по-голямата част от инфлацията в сектора на услугите, може да окаже допълнителен инфлационен натиск върху икономиката.

  Новите данни показват, че основните заплати са се увеличили с 6,2% на годишна база в последните 3 месеца на 2023 г. най-бавния темп за повече от година, но почти два пъти повече от това, което централната банка възприема за устойчив ръст при сваляне на инфлацията до 2%.

  Отделни данни на ONS добавят признаци за по-слаб инфлационен натиск в бъдеще, тъй като цените, плащани от производителите, намаляват с 3,3% на годишна база, най-големият спад от май 2020 г. Цените, които те таксуват, също падат, с 0,6%, най-големият спад от ноември 2020 г.

  Отслабващата инфлационна перспектива вероятно ще помогне на британската икономика да нарасне умерено през 2024 г., въпреки че официалните данни вероятно ще покажат, че тя е изпаднала в плитка рецесия през втората половина на 2023 г., според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 4 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 4 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 21 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата