събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3999 прочитания

    Япония изпадна в рецесия

    И отстъпи мястото си на третата най-голяма икономика в света на Германия
    16 февруари 2024, 12:00 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, губейки титлата си на трета по големина икономика в света в полза на Германия и повдигайки съмнения кога централната банка ще започне да се отказва от своята десетилетна свръхразхлабена парична политика.

    Някои анализатори предупреждават за ново свиване през текущото тримесечие поради слабо търсене в Китай, слабо потребление и спиране на производството в подразделение на Toyota Motor Corp, като всичко това сочи към предизвикателен път към икономическо възстановяване, пише „Ройтерс“.

    Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония намаля с 0,4% на годишна база в периода октомври-декември след спад от 3,3% през предходното тримесечие, показват правителствени данни от четвъртък (15 февруари), противоречащи на пазарните прогнози за увеличение от 1,4%. Две последователни тримесечия на свиване обикновено се считат за определение за техническа рецесия.

    Въпреки че много анализатори все още очакват Централната банка на Япония да прекрати мащабните си парични стимули тази година, слабите данни може да хвърлят съмнение върху прогнозата ѝ, че нарастващите заплати ще подкрепят потреблението и ще поддържат инфлацията трайно около целта от 2%.

    Министърът на икономиката Йошитака Шиндо подчерта необходимостта от постигане на солиден ръст на заплатите, за да се подкрепи потреблението, което той описа като „липвсащ импулс“ поради нарастващите цени.

    „Нашето разбиране е, че Банката на Япония разглежда изчерпателно различни данни, включително потреблението и рисковете за икономиката при насочването на паричната политика“, каза той на пресконференция след публикуването на данните, попитан за въздействието върху политиката на банката.

    Номиналният БВП на Япония възлиза на $4,21 трилиона през 2023 г., падайки под $4,46 трилиона за Германия, като се класира като четвъртата по големина икономика в света, показват данните.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години