понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3985 прочитания

  Япония изпадна в рецесия

  И отстъпи мястото си на третата най-голяма икономика в света на Германия
  16 февруари 2024, 12:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, губейки титлата си на трета по големина икономика в света в полза на Германия и повдигайки съмнения кога централната банка ще започне да се отказва от своята десетилетна свръхразхлабена парична политика.

  Някои анализатори предупреждават за ново свиване през текущото тримесечие поради слабо търсене в Китай, слабо потребление и спиране на производството в подразделение на Toyota Motor Corp, като всичко това сочи към предизвикателен път към икономическо възстановяване, пише „Ройтерс“.

  Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония намаля с 0,4% на годишна база в периода октомври-декември след спад от 3,3% през предходното тримесечие, показват правителствени данни от четвъртък (15 февруари), противоречащи на пазарните прогнози за увеличение от 1,4%. Две последователни тримесечия на свиване обикновено се считат за определение за техническа рецесия.

  Въпреки че много анализатори все още очакват Централната банка на Япония да прекрати мащабните си парични стимули тази година, слабите данни може да хвърлят съмнение върху прогнозата ѝ, че нарастващите заплати ще подкрепят потреблението и ще поддържат инфлацията трайно около целта от 2%.

  Министърът на икономиката Йошитака Шиндо подчерта необходимостта от постигане на солиден ръст на заплатите, за да се подкрепи потреблението, което той описа като „липвсащ импулс“ поради нарастващите цени.

  „Нашето разбиране е, че Банката на Япония разглежда изчерпателно различни данни, включително потреблението и рисковете за икономиката при насочването на паричната политика“, каза той на пресконференция след публикуването на данните, попитан за въздействието върху политиката на банката.

  Номиналният БВП на Япония възлиза на $4,21 трилиона през 2023 г., падайки под $4,46 трилиона за Германия, като се класира като четвъртата по големина икономика в света, показват данните.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  JPMorgan с печалби над очакваното
  Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
  преди 2 часа
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 3 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 5 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години