понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3969 прочитания

  Стойчева: Ще инициираме нов фонд за технологичен трансфер в подкрепа на иновативни проекти

  Идеята е да се подкрепят иновативни проекти в дълбоките технологии и технологичния трансфер между университетите, изследователските институти и бизнеса
  16 февруари 2024, 14:03 a+ a- a

  Снимки: МИР

  Министерството на иновациите и растежа ще инициира създаване на съвместен фонд за технологичен трансфер между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), България и Румъния по модела на този между ЕИФ, Словения и Хърватия. Идеята е да се обединят усилията в подкрепа на иновативни проекти от университетите, които да бъдат успешно комерсиализирани чрез подкрепа от фонда за технологичен трансфер. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с Николина Прах, държавен секретар в Министерството на финансите в Любляна. В срещата участва и посланикът на България в Словения Н. Пр. Красимир Божанов.

  „За нас е ценно да получим опита на Словения по тази инициатива, за да можем да я реализираме успешно и в България. А след това да обединим усилията на четирите държави - България, Словения, Хърватия и Румъния, за да се превърне тази инициатива в регионална“, заяви Стойчева.

  Министър Стойчева и държавният секретар Николина Прах обсъдиха още съвместни инициативи за развитие на стартъп екосистемите в двете страни, както и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество за иновации, инвестиции, дигитализация и предприемачество. Стойчева подчерта, че МИР работи целенасочено за превръщането на Югоизточна Европа в център за иновации и страната ни е инициатор за това. Усилията са насочени към изграждане на устойчиви партньорства с държавите от Югоизточна Европа, чрез които да се привлекат и развиват таланти, да се засили сътрудничеството в области като високи технологии, дигитализация, предприемаческа и стартъп екосистема.

  В рамките на визитата си в Словения министър Стойчева посети иновативното международно училище по мениджмънт IEDC - Bled School, което предоставя нов подход за насърчаване и обучение на предприемачи по различни програми. Министърът на иновациите и растежа обсъди с ръководството му сътрудничество по общи проекти и обмяна на опит за развитието на предприемаческата екосистема в двете страни.

  Министър Стойчева посети и високотехнологичния панаир „IFAM, INTRONIKA, ROBOTICS“ за автоматизация, мехатроника, сензорни технологии, измервателни технологии в Любляна. Изложението събира иноватори и експерти от Словения и съседни страни с цел представяне на най-новите постижения и тенденции в роботиката и свързаните с нея области. В рамките на изложението Стойчева проведе среща с доц. д-р Игор Ковач, директор на най-големия словенски индустриален клъстер SRIP FoF (Strategic Research-Innovation Partnership - Factories of the future), координиран от водещия словенски научноизследователски институт „Йожеф Стефан“ (JSI). Министърът разговаря с представители на български компании, които участваха в събитието.

  По-късно министър Стойчева се запозна с дейността на Центъра за върхови постижения за космически науки и технологии Space-SI. С проф. Томаж Родич тя обсъди възможности за сътрудничество и обмяна на опит, както и бъдещи общи проекти между двете страни в областта на космическите технологии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 32 секунди
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 1 час
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 3 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  12 април 2024, 15:52
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас