събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4017 прочитания

    Немските инвестиции в Китай достигнаха рекордно ниво

    През 2023 г. те са на стойност €11,9 млрд.
    16 февруари 2024, 14:49 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Преките германски инвестиции в Китай са нараснали с 4,3% до рекордните €11,9 милиарда миналата година и са се увеличили и като дял от общите инвестиции на страната в чужбина, показват официални данни на Bundesbank, анализирани от института IW.

    Данните подчертават опасенията, че германските фирми продължават да инвестират сериозно в Китай въпреки молбите на правителството към тях да намалят експозицията си и рязкото намаляване на инвестиционните гаранции за страната.

    Германските компании са инвестирали толкова много в Китай през последните 3 години, колкото през предходните 6 години, според доклада на института IW, получен ексклузивно от Ройтерс.
    Все пак германските инвестиции в Китай през последните 4 години са финансирани изцяло от реинвестираната печалба, а компаниите са изтеглили капитал, рисувайки по-нюансирана картина.

    „Можем да предположим, че остава разделение между малкото големи компании и повечето малки и средни предприятия“, каза в доклада икономистът на IW Юрген Матес. „Други проучвания и непреки доказателства подкрепят тезата, че някои средни и малки предприятия се стремят да намалят ангажимента си с Китай или дори да се откажат изцяло.“

    Делът на германските фирми, които напускат китайския пазар или обмислят да го направят, се е удвоил до 9% през последните 4 години, установява проучване на Германската търговска камара в Китай, публикувано миналия месец.

    Като цяло през 2023 г. германските преки чуждестранни инвестиции намаляват до €116 млрд. от около €170 млрд. през 2022 г., тъй като най-голямата икономика в Европа беше на ръба на рецесията, се казва в доклада на IW.

    През миналата година инвестициите в Китай като дял от общите инвестиции на Германия в чужбина се повишават до 10,3%, най-високото ниво от 2014 г., докато германските преки инвестиции на други места в Азия са в застой на около 8%.

    Германия е изправена пред дилема. Въпреки че иска да намали експозицията си към Китай, страната остава най-важният ѝ търговски партньор за осма поредна година през 2023 г., според предварителните данни на статистическата служба.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години