четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3994 прочитания

  Немските инвестиции в Китай достигнаха рекордно ниво

  През 2023 г. те са на стойност €11,9 млрд.
  16 февруари 2024, 14:49 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Преките германски инвестиции в Китай са нараснали с 4,3% до рекордните €11,9 милиарда миналата година и са се увеличили и като дял от общите инвестиции на страната в чужбина, показват официални данни на Bundesbank, анализирани от института IW.

  Данните подчертават опасенията, че германските фирми продължават да инвестират сериозно в Китай въпреки молбите на правителството към тях да намалят експозицията си и рязкото намаляване на инвестиционните гаранции за страната.

  Германските компании са инвестирали толкова много в Китай през последните 3 години, колкото през предходните 6 години, според доклада на института IW, получен ексклузивно от Ройтерс.
  Все пак германските инвестиции в Китай през последните 4 години са финансирани изцяло от реинвестираната печалба, а компаниите са изтеглили капитал, рисувайки по-нюансирана картина.

  „Можем да предположим, че остава разделение между малкото големи компании и повечето малки и средни предприятия“, каза в доклада икономистът на IW Юрген Матес. „Други проучвания и непреки доказателства подкрепят тезата, че някои средни и малки предприятия се стремят да намалят ангажимента си с Китай или дори да се откажат изцяло.“

  Делът на германските фирми, които напускат китайския пазар или обмислят да го направят, се е удвоил до 9% през последните 4 години, установява проучване на Германската търговска камара в Китай, публикувано миналия месец.

  Като цяло през 2023 г. германските преки чуждестранни инвестиции намаляват до €116 млрд. от около €170 млрд. през 2022 г., тъй като най-голямата икономика в Европа беше на ръба на рецесията, се казва в доклада на IW.

  През миналата година инвестициите в Китай като дял от общите инвестиции на Германия в чужбина се повишават до 10,3%, най-високото ниво от 2014 г., докато германските преки инвестиции на други места в Азия са в застой на около 8%.

  Германия е изправена пред дилема. Въпреки че иска да намали експозицията си към Китай, страната остава най-важният ѝ търговски партньор за осма поредна година през 2023 г., според предварителните данни на статистическата служба.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата