четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3968 прочитания

  България е изключителен партньор за САЩ

  Това сподели пред премиера Денков и вицепремиера Габриел държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен
  16 февруари 2024, 16:08 a+ a- a

  Снимка: МС

  България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. На срещата присъстваха също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев.

  В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, беше поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70. Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО, отбеляза Антъни Блинкен. Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

  България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО, заяви от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен премиерът изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност.

  Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел, за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор, заяви акад. Денков. Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България. Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще, добави акад. Денков.

  Борбата срещу дезинформацията също беше във фокуса на разговора, като бяха обсъдени възможностите за допълнителна координация на усилията в тази посока. Премиерът акад. Денков акцентира още върху развитието на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова. Това са задачи, които от една страна изискват сериозни инвестиции, от друга са много важни както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона, категоричен беше министър-председателят. По време на срещата беше обсъдена и темата за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 17 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 18 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата