четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  667 прочитания

  Британската икономика изпадна в рецесия

  БВП на човек не е нараствал от началото на 2022 г.
  19 февруари 2024, 11:45 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Икономиката на Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на 2023 г., съобщи „Ройтерс“. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,3% през трите месеца до декември, след като се намаля с 0,1% между юли и септември, показват официални данни. Свиването през четвъртото тримесечие е по-голямо от всички оценки на икономистите в анкета на „Ройтерс“, които сочеха спад от 0,1%.

  Стерлингът отслабна спрямо долара и еврото. Инвеститорите увеличиха залозите си за намаляването на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (Bank of England - BoE) тази година, а фирмите призоваха за повече помощ от правителството в бюджетния план, който трябва да бъде представен на 6 март.

  Данните от четвъртък (15 февруари) означават, че Великобритания се присъединява към Япония, въпреки че е вероятно тя да бъде краткотрайна и плитка по исторически стандарти. Канада все още не е съобщила данни за БВП за четвъртото тримесечие.

  Икономиката на Великобритания е само с 1% по-висока от нивото си от края на 2019 г., преди да удари пандемията от Covid-19, като само Германия сред страните от Г-7 се справя по-зле.
  Службата за национална статистика на Великобритания (ONS) заяви, че икономиката е нараснала с 0,1% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. BoE прогнозира леко повишаване през 2024 г., но само до ръст от 0,25%.

  Икономиката на Великобритания е в стагнация от близо две години. Пандемията от Covid-19 предизвика най-дълбокото свиване в историята за две тримесечия в началото на 2020 г., когато икономиката се срина с 22%. Преди това световната финансова криза предизвика тежка рецесия, която продължи малко повече от година, от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2009 г.

  Икономическото производство е спаднало с 0,1% на месечна база през декември след ръст от 0,2% през ноември, каза ONS. Производството, строителството и търговията на едро са с най-голям принос за намалението на БВП през четвъртото тримесечие.
  БВП на човек не е нараствал от началото на 2022 г., което представлява най-дългата непрекъсната серия от началото на статистиката през 1955 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 17 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата