понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  697 прочитания

  Стартира подготовка на терени за обособяване на индустриална зона край Варна

  Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата
  19 февруари 2024, 09:09 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

  „По отношение акциите на Пловдивски панаир водим дела. Акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата. Трябва да запазим този ключов за държавата ни актив. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг след среща с кмета на Варна Благомир Коцев, председателя на Общинския съвет в града Христо Димитров и заместник-председателите на ОС Варна.

  „В момента ние не очакваме от Община Варна и от Областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас е важна и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив и връщането на акциите“, каза Богданов.

  По думите му акциите на Пловдивския панаир са предоставени безвъзмездно на Община Варна, така че изобщо не се коментира плащане от страна на държавата. Министърът на икономиката допълни, че както са предоставени акциите, така трябва да бъдат върнати.

  „Акциите на Община Варна от Пловдивски панаир трябва да се върнат на държавата. Това потвърди от своя страна и кметът на морския град Благомир Коцев. „Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство и да се развива. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Варна иска да участва“, изтъкна той.

  След срещата стана ясно още, че започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Става въпрос за около 4500 декара южно от аксаковското село Слънчево. Министър Богданов уточни, че проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково. „Ние смятаме, че такова сътрудничество може да покаже, че държавата, общината, Областна администрация и Общинският съвет можем да си сътрудничим за постигането на по-ефективна икономическа среда“, посочи Богданов. Това сътрудничество според министъра може да доведе до развитието на проекти, които да привлекат инвеститори и кадри и да стимулират връзката с университетите.

  От думите на министър Богданов стана ясно още, че северно от магистрала „Хемус“ ще бъде разположен агро хъб, който се очаква да се превърне в притегателен център за производства от хранително-вкусовата промишленост. Проектът е обсъден и с Министерството на земеделието и храните.

  „Оставащите около 3000 декара южно от магистрала „Хемус“ ще бъдат основно насочени към индустрии с висока добавена стойност, като ще се използват логистичните предимства, които Варна дава“, посочи той. „Трябва все повече да работим за създаването на такава инфраструктура, която може да привлича компании, които произвеждат продукти с по-висока добавена стойност, а не продуктите на ишлеме, с вносни суровини, които просто се обработват тук и се изнасят“, изтъкна икономическият министър.

  По негови думи това ще е още една възможност за младите хора, защото тези индустриални зони стават притегателен център и за научни организации и институти, които да развиват около бизнеса наука и иновации.

  Министър Богданов разгледа на място и част от терените с кмета на Община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 1 час
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски