понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1429 прочитания

  LAUNCHub с нова инвестиция в хърватски биотехнологичен стартъп

  GlycanAge получава финансиране в размер на 4,2 млн. долара, за да революционизира персонализираната превантивна медицина
  19 февруари 2024, 14:40 a+ a- a

  GlycanAge, хърватски биотехнологичен стартъп, пионер в областта на гликановите биомаркери, обяви успешното затваряне на инвестиционен рунд в размер на 4,2 млн. долара, воден от българския LAUNCHub Ventures и базирания в Обединеното кралство deep-tech фонд Kadmos Capital. Това бележи значителен скок напред в стремежа на компанията да предефинира персонализираната превантивна медицина.

  Николина Лаук, главен изпълнителен директор на GlycanAge, заяви: "Радваме се, че получихме подкрепата на LAUNCHub Ventures и Kadmos Capital, които споделят нашата визия за по-здравословно бъдеще. Този кръг на финансиране бележи значителен етап за GlycanAge и ние сме развълнувани да продължим нашето пътуване към трансформиране на здравеопазването и даване на възможност на хората да поемат контрола върху своето благосъстояние."

  Любен Белов, управляващ партньор, LAUNCHub Ventures, посочи: "С напредъка на научните изследвания относно болестите, свързани с възрастта, областите на диагностичната и превантивната медицина изглеждат много обещаващи в борбата с такива заболявания и подобряването на здравните резултати. Ключови тенденции, като широкото приемане на биомаркери и D2C тестване, заедно с прилагането на AI и усъвършенствани анализи, дават възможност за значително въздействие върху цялостното здравословно състояние на милиарди хора. Инвестицията в GlycanAge представлява нашия ангажимент към здравето и дълголетието в Европа. Иновативната работа в гликобиологията предефинира персонализираната грижа, обещавайки бъдеще, където здравето е персонализирано и проактивно. Развълнувани сме да подкрепим визията на Николина Лаук и д-р Гордан Лаук, превръщайки дълголетието в реалност за всички.“

  Джон Гебейли - партньор, Kadmos Capital, отбеляза: "С темпото на промените, което сега е по-бързо от всякога, е жизненоважно да се подкрепят технологии с голямо въздействие, които ще предоставят решения на най-големите проблеми на утрешния ден. Визията на GlycanAge се намира на кръстопътя между превантивното здравеопазване, диагностиката и дълголетието. Радваме се да подкрепим Николина Лаук и д-р Гордан Лаук и ги поздравяваме за постиженията им. Сигурни сме, че те ще оставят своя отпечатък върху бъдещето на здравеопазването".

  Гликобиология и история на компанията:
  Въпреки потенциала си, областта на гликобиологията в миналото е била изправена пред предизвикателство поради присъщата ѝ научна сложност и липсата на необходимите технологии. Пейзажът обаче се променя бързо благодарение на пробивите в технологиите, които подчертават огромния потенциал на гликобиологията за прогнозиране на заболявания, насочване на интервенции и адаптиране на терапии.

  В основата на тези постижения е съоснователят и главен научен директор на GlycanAge Гордан Лаук. Заедно с екипа си д-р Лаук е допринесъл за развитието на високопроизводителния гликомичен анализ и използването на силата на гликановите биомаркери за прецизна медицина. През 2017 г. д-р Лаук направи важна стъпка, като инициира проекта Human Glycome Project.

  GlycanAge, създаден в резултат на желанието за комерсиализиране на тези над 20 години изследвания и 40 млн. долара безвъзмездно финансиране, предлага тест за установяването на биологична възраст, който използва гликанови биомаркери, за да даде възможност за ранни стратегии за превенция както за потребителите, така и за здравните специалисти.

  Новопридобитият капитал ще бъде от съществено значение за стратегическото преминаване от сферата на дълголетието към по-широкия пазар на диагностика. С цел разработване на прогнозни биомаркери, специфични за дадено заболяване, това финансиране ще позволи на GlycanAge да създаде ясна регулаторна стратегия и продуктова линия.

  Хронологична срещу биологична възраст
  Стареенето се измерва чрез хронологичната възраст, която не отразява точно биологичното ни състояние. Това несъответствие обяснява защо някои хора остават много активни в края на 80-те си години, докато други се затрудняват с основни физически дейности. Стареенето е непрекъснат процес, който започва преди раждането и продължава през целия живот, като започва на молекулярно ниво и води до промени в структурата на кожата, цвета на косата, физическата сила и риска от заболявания. Скоростта на тези промени се влияе в по-голяма степен от начина на живот, диетата, генетиката и други фактори, отколкото от хронологичната възраст - понятие, което учените описват като нашата биологична възраст.

  Продуктът: В същността си GlycanAge е тест, който измерва биологичната ви възраст, давайки представа за това как начинът ви на живот и околната среда влияят върху процеса на стареене на тялото ви отвъд това, което може да подскаже календарът.

  Стареенето е неизбежна част от живота, която се характеризира с натрупване на увреждания в организма с течение на времето. Тези увреждания често се засилват от продължително свръхактивиране на имунната система, което води до различни здравословни проблеми и спад в телесните функции. GlycanAge използва това разбиране, като се фокусира върху биологичните маркери, които показват тези увреждания, предлагайки на потребителите поглед към тяхната истинска биологична възраст - потенциално различна от хронологичната им възраст.

  На потребителите се изпраща комплект за изследване директно до дома им, който включва всичко необходимо за извършване на прост тест с убождане с пръст. Този метод на вземане на проби е проектиран така, че да бъде бърз и лесен, като са налични допълнителни ресурси, като например видеоклипове с инструкции, които да напътстват потребителите в процеса.

  След като пробата бъде събрана, тя се изпраща обратно на GlycanAge, като се използват предоставените пощенски услуги за връщане. Пробата се подлага на множество тестове в лабораторията, за да се гарантира получаването на точна оценка на биологичната възраст - процес, който отнема приблизително 3-5 седмици. Този задълбочен анализ е от решаващо значение за осигуряването на най-точното налично измерване на биологичната възраст. След приключване на анализа потребителите се уведомяват по имейл, а резултатите са достъпни чрез персонализирано табло за управление.

  Междувременно потребителите попълват данните на своя профил в платформата GlycanAge. Тази информация помага на екипа на GlycanAge да предлага индивидуални съвети, да определя какво влияе на резултатите и да предлага области за подобрение по време на индивидуална консултация със специалист след като резултатите са готови.

  Клиенти и растеж:
  Клиентите на GlycanAge включват лаборатории за изследване на дълголетието, хора, които се интересуват от дълголетие и се грижат за здравето си, включително и и множество известни личности, сред които Хали Бери.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 1 час
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски