понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1620 прочитания

    Премиерът депозира оставката си в Народното събрание

    „Нека удържим на думата си. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме“, призова акад. Денков
    06 март 2024, 08:04 a+ a- a

    Снимка: МС

    Депозираната оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в изявлението си пред медиите, след като по-рано вчера оставката на министър-председателя беше депозирана в деловодството на Народното събрание. „Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума. Израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите“, категоричен беше акад. Денков. 

    Премиерът припомни ангажиментите, поети със съвместната декларация преди сформирането на кабинета. Тя предвиждаше излъчването на стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство, както и ротация след 9 месеца. В края на всеки 9 месеца министър-председателят следва да подава оставка, двете парламентарни групи - да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинация на другата парламентарна група. Предвидено е също така кабинетът да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми, както и да бъдат приети промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи. „Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици“, заяви акад. Денков. 

    Министър-председателят специално акцентира върху шестата точка от съвместната декларация, която предвижда създаването на механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества. „Нека удържим на думата си. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме“, призова акад. Денков.

    По думите му, за целта е необходима политическа смелост – за да има независими съдии и прокурори, а не „осем джуджета“ и фалшиви „нотариуси“ в правосъдието; за да бъдат извадени регулаторите от кланово-семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси; за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка.

    Премиерът акад. Денков изтъкна, че предложеният преди 2 седмици меморандум представлява подробна паметна бележка, която да напомни какви са договореностите от преди 9 месеца и какво остава да бъде свършено. „Затова на масата сме сложили за обсъждане реформи, а не имена“, добави министър-председателят. 

    Акад. Денков увери, че правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента, за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позицията на България в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години