неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1571 прочитания

    xAI ще отвори кода на Grok

    Това заяви Илон Мъск, след като заведе дело срещу OpenAI
    11 март 2024, 16:35 a+ a- a

    Изображение: X

    Стартъпът за изкуствен интелект (ИИ/AI) на Илон Мъск xAI ще направи достъпа до своя чатбот Grok със свободен код, конкурирайки се с ChatGPT, тази седмица, каза предприемачът, дни след като заведе дело срещу OpenAI и се оплака, че подкрепеният от Microsoft стартъп се е отклонил от своите корени за отворен код, пише Tech Crunch.

    xAI пусна Grok миналата година, въоръжавайки го с функции, включително достъп до информация „в реално време“ и информация, която се противопоставя на „политически коректните“ възгледи. Услугата е достъпна за клиенти, които плащат $16 месечен абонамент за X.

    Мъск, който не уточни кои всички аспекти на Grok планира да отвори, помогна за основаването на OpenAI със Сам Алтман преди почти десетилетие като противопоставяне на господството на Google в областта на изкуствения интелект. Но OpenAI, от която се изискваше да направи технологията си „свободно достъпна“ за обществеността, стана със затворен код и измести фокуса към максимизиране на печалбите за Microsoft, твърди Мъск в делото, заведено в края на миналия месец.

    „До ден днешен уебсайтът на OpenAI продължава да изповядва, че неговият устав е да гарантира, че AGI* „е от полза за цялото човечество.“ В действителност обаче OpenAI е трансформиран в де факто дъщерно дружество със затворен код на най-голямата технологична компания в света: Microsoft“, се твърди в делото на Мъск.

    Делото разпали дебат сред много технологични експерти и инвеститори относно достойнствата на ИИ с отворен код. Винод Хосла, чиято фирма е сред първите поддръжници на OpenAI, нарече съдебното действие на Мъск „мащабно отвличане на вниманието от целите за достигане до AGI и ползите от него“.

    Марк Андреесен, съосновател на Andreessen Horowitz, обвини Хосла в „лобиране за забрана на изследванията с отворен код“ в AI. „Всяка значима нова технология, която подобрява благосъстоянието на хората, е посрещната от морална паника“, каза Андреесен, чиято фирма a16z подкрепи Mistral, чийто чатбот е с отворен код. „Това просто е най-новото.“

    Обещанието за предстоящ отворен код на Grok ще помогне на xAI да се присъедини към растящ списък на редица се компании, включително Meta и Mistral, които са публикували кодовете на своите чатботове за обществеността.

    Мъск отдавна е привърженик на отворения код. Tesla, друга фирма, която ръководи, е с отворен код за много от своите патенти. „Tesla няма да инициира патентни дела срещу всеки, който добросъвестно иска да използва нашата технология“, каза Мъск през 2014 г. X, по-рано известен като Twitter, също отвори някои от своите алгоритми миналата година, припомня изданието.

    Той потвърди критиките си към ръководената от Алтман фирма в понеделник, като каза: „OpenAI е лъжа“.

     

    *AGI – Artificila general intelligence – общ изкуствен интелект е концепцията за вид изкуствен интелект, който може да работи толкова добре или по-добре от хората при широк набор от когнитивни задачи, за разлика от тесния AI, който е предназначен за конкретни задачи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години