неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1717 прочитания

    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа

    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев
    18 март 2024, 08:01 a+ a- a

    Снимка: Президентство

    „Сега е въпрос кога България ще се присъедини, а не дали ще влезе в еврозоната и дали може да приеме еврото. Аз искам това членство да се осъществи. Смятам, че ползите са толкова важни за България и за Европа, че трябва да се работи за изпълнението на тази задача. Така вашето членство ще бъде от полза за българите, за всички в Европа и за членовете на еврозоната“. Това заяви Паскал Донахю, министър на обществените разходи, националния план за развитие и реформите в Ирландия и председател на Еврогрупата, на организираната в петък (15 март) от Министерството на финансите конференция на тема: „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса“. 

    Той посочи практическите ползи от членството на Ирландия в еврозоната, които биха били сходни за българите и за българската икономика – а именно, че еврото е глобална валута и валутен резерв за страните, които го приемат. Освен това, страните с евро имат по-ниска инфлация и по-ниски лихвени проценти. Според Донахю има огромни изгоди и удобство за тези хора, които искат да пътуват в страни, в които еврото е единна валута, както и за тези, които искат да продават стоки и услуги извън България и могат да го правят в условията на доверие в стойността на тази валута. 

    „Ако България влезе в еврозоната, това означава, че вашият министър на финансите и управителят на централната банка ще бъдат в стаята, където се вземат важните решения. Когато се среща Еврогрупата да обсъжда проблеми, които са важни за икономиките в Европейския съюз, Европейската централна банка ще взема решения за своята политика, които ще окажат решаващо влияние върху икономиката в България, но вашият управител на централната банка ще присъства на тези дискусии“ – допълни още председателят на Еврогрупата. 

    „Всички очаквания и модели са България да покрие критерия за инфлацията тази година. Въпросът е дали ще е през месец юни, септември, октомври или ноември. Това са различните модели, които различните институции дават. Инфлацията е единственият останал критерий, който трябва да се изпълни за приемането на България в еврозоната. Другите критерии сме ги покрили“, заяви министърът на финансите Асен Василев. Той уточни, че ако не сме покрили към месец юни критерия за инфлация, когато излизат конвергентните доклади за всичките държави, България може да поиска, а ЕК се е ангажирала да изготви в кратки срокове допълнителен конвергентен доклад. Това ще стане в момента, в който покрием и последния критерий.

    Финансовият министър увери участниците в конференцията, че страната ни работи много активно с всички сектори – и с банковия, и с небанковия, по присъединяването ни към еврозоната. В момента сме в последни дискусии с Европейската централна банка по Закона за въвеждане на еврото, след това той ще бъде публикуван за обществено обсъждане и вероятно към месец май-юни ще бъде приет от Народното събрание.

    Димитър Радев, управител на БНБ, заяви, че в момента страната ни е на важен етап от своя европейски път, защото сега България е член на Банковия съюз, но не е член на еврозоната. И допълни, че анализът, който БНБ прави от членството ни в ERM II досега, е, че опитът от присъединяването ни към Банковия съюз е позитивен. „Еврозоната е възможност, тя не е гаранция за постигането на резултатите. Рецептата е реформи и добри политики, както и техническата подготовка за членството в еврозоната, която върви в момента“, каза Радев. 

    Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев припомни, че членството ни в еврозоната е процес, който е започнал още през 1997 г., когато е взето решението за въвеждането на Валутния борд с цел финансова стабилност на страната ни, както и фактът, че тогава е прието българският лев да има за котва германската марка, еврото е било в проект. „Този процес минава през един национален консенсус“, категоричен е Цонев. 

    В конференцията взеха участие над 100 представители на българския бизнес, на работодателски и синдикални организации и на дипломатическия корпус. Представители на бизнес организациите изразиха категоричната си подкрепа за присъединяването на страната ни към еврозоната. 

    Силната и конкурентоспособна икономика е най-надеждният фактор към съхраняването на националния суверенитет, постигането на устойчив растеж и създаването на солидна основа за продължаващо задълбочаване на процеса на европейска интеграция на България. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Донахю.

    Паскал Донахю информира държавния глава за срещите си до момента в София, както и за готовността си да подпомогне българското правителство в усилията за постигане на всички икономически критерии за присъединяване към еврозоната, като открои значението на овладяването на инфлацията.

    По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше изразен общ стремеж за последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Ирландия. Президентът Радев отправи покана към своя ирландски колега президента Майкъл Хигинс да посети страната ни. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години