събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1619 прочитания

    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone

    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    18 март 2024, 14:53 a+ a- a

    Снимка: Apple (архив)

    Apple води преговори за вграждане на двигателя за изкуствен интелект (ИИ/AI) Gemini на Google в iPhone, съобщи Bloomberg News, цитирайки хора, запознати с въпроса.

    Преговорите са за лицензиране за някои нови функции на Gemini, идващи в софтуера на iPhone тази година, се казва в съобщението, цитирано от „Ройтерс“ добавяйки, че условията или марката на споразумение за AI или как ще бъде приложено не е решено.

    Малко вероятно е сделка да бъде обявена до юни, когато Apple планира да проведе годишната си конференция за разработчиците. Производителят на iPhone наскоро воде разговори и със създателя на ChatGPT OpenAI за използването на неговия модел, според Bloomberg.

    Apple, Google и OpenAI не отговориха незабавно на искане на „Ройтерс“ за коментар.

    Потенциална сделка между фирмите може да помогне на Google да разшири използването на своите AI услуги до повече от 2 милиарда активни устройства на Apple. То също така може да помогне за облекчаване на опасенията на инвеститорите относно бавното внедряване на AI приложения от Apple, която загуби короната на най-ценната фирма в света след 10% спад на акциите си тази година.

    Фирмите имат дългогодишно партньорство, според което Google е търсачката по подразбиране в уеб браузъра Safari на Apple, а обвързването с genAI може да помогне на отдела на Alphabet да се справи със страховете, че услуги като ChatGPT могат да застрашат господството му в търсенето.

    Но споразумението може също така да предизвика по-строг контрол от страна на американските регулатори, които съдиха Google на основание, че незаконно е задушила конкуренцията, като е платила милиарди долари на Apple, за да запази монопола си в търсенето.

    През януари Google си партнира с конкурента на Apple Samsung, за да внедри своята технология genAI в серията смартфони Galaxy S24 на южнокорейската фирма, като част от усилията си да увеличи използването на Gemini след някои погрешни стъпки по време на пускането му.

    Изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза миналия месец, че компанията инвестира „значително“ в генеративен AI и ще разкрие повече за плановете си да използва технологията по-късно тази година.

    Според Bloomberg Apple планира да използва свои собствени AI модели за някои нови възможности в своя предстоящ iOS 18, но търси партньор за захранване на функциите за genAI, включително функции за създаване на изображения и писане на есета въз основа на прости подкани.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години