неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1610 прочитания

    Японската централна банка повиши лихвения процент

    Това се случва за първи път от 17 години насам
    19 март 2024, 14:28 a+ a- a

    Снимка: ЯЦБ

    Централната банка на Япония (ЯЦБ/BOJ) сложи край на осемте години отрицателни лихвени проценти и други остатъци от своята неортодоксална политика, като направи историческо изместване от фокуса си върху възстановяването на растежа с десетилетия масивни парични стимули, предаде „Ройтерс“.

    Въпреки че този ход е първото повишение на лихвените проценти в Япония от 17 години, той все още поддържа лихвените проценти около нулата, тъй като крехкото икономическо възстановяване принуждава централната банка да забави по-нататъшното повишаване на разходите по заемите, казват анализатори.

    Промяната прави Япония последната чиято централна банка излезе от отрицателните лихвени проценти, и слага край на една ера, в която политиците по света се опитваха да подкрепят растежа чрез евтини пари и нетрадиционни парични инструменти.

    „Ние се върнахме към нормална парична политика, насочена към краткосрочните лихвени проценти, както при другите централни банки“, каза управителят на BOJ Казуо Уеда на пресконференция след решението. „Ако тенденцията за инфлация се повиши малко повече, това може да доведе до увеличение на краткосрочните лихвени проценти“, каза Уеда, без да уточнява вероятния темп и времето на по-нататъшното повишаване на лихвените проценти.

    В широко очаквано решение Банката на Япония се отказа от политика, въведена от 2016 г. насам от бившия управител Харухико Курода, която прилага такса от 0,1% върху някои финансови институции със свръхрезерви, паркирани в централната банка.

    Банката на Япония определи овърнайт кол лихвения процент като своя нова политика по лихвите и реши да го ръководи в диапазона от 0-0,1% отчасти чрез плащане на 0,1% лихва по депозитите в централната банка.

    Централната банка също така изостави политиката за контрола на кривата на доходност (YCC), въведена през 2016 г., която ограничава дългосрочните лихвени проценти около нула, и преустанови покупките на рискови активи.

    Но ЯЦБ заяви, че ще продължи да купува „като цяло същото количество“ държавни облигации, както преди, и ще увеличи покупките в случай, че доходността се повиши бързо, подчертавайки фокуса си върху предотвратяването на всякакъв вреден скок в разходите по заеми.

    Като знак, че бъдещите увеличения на лихвените проценти ще бъдат умерени, BOJ също каза, че очаква „приспособимите финансови условия да бъдат запазени за момента“.

    Пру управлението на Курода, ЯЦБ разгърна огромна програма за изкупуване на активи през 2013 г., първоначално насочена към повишаване на инфлацията до цел от 2% в рамките на приблизително две години. Централната банка въведе отрицателни лихви и YCC през 2016 г., тъй като слабата инфлация я принуди да промени своята програма за стимулиране към по-устойчива.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години