неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1666 прочитания

    ТИЗ: Готови сме за привличането на милиардна инвестиция

    Около 250 милиона евро са инвестициите в Тракия икономическа зона през 2023
    20 март 2024, 11:17 a+ a- a

    сн: ТИЗ

    Готови сме за привличането на милиардна инвестиция от стратегически инвеститор. Тя ще се случи благодарение и на реализирането на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ – това е важната тема в момента, по която работят заедно Община Пловдив, Община Марица, Община Куклен, Тракия икономическа зона, сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона" и Електроенергиен системен оператор /ЕСО/, подчертават от ТИЗ.

    ТИЗ обединява 5 индустриални подзони в района на Пловдив – „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“ и Високотехнологичен парк „Пловдив“. От старта на първата зона през 1996  досега са привлечени над 200 компании, повечето от които са световни лидери в своята област, реализирани са над 3.5 милиарда евро инвестиции и са открити над 45 000 работни места.

    ИНВЕСТИЦИИ В ТИЗ през 2023 и предстоящи за 2024 
    Общата сума на инвестициите в Тракия икономическа зона през 2023 е около 250 милиона евро, посочват от ТИЗ.

    1. Завършена е фабриката на турската „Тюркоаз Текстайл“ в подзона Марица за полиестерни и полипропиленови влакна с многостранно приложение в текстила, транспорта и конфекцията.

    2. „Е-Велокс“ /дъщерно дружество на "Лидер-96"/изгради своя завод за eлeĸтpичecĸи вeлocипeди в подзона Куклен.

    3. Общата инвестиция на "Макском" с австрийската Pierer Mobility също е факт в подзона Марица, като плoвдивcĸият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди отделно увеличи площта на съществуващата си фабрика. Вече съществуващите и новите производствени мощности за електрически колелета на двамата български производители "Maĸcĸoм" и "Лидер-96" превръщат ТИЗ в един от водещите производствени хъбове в Европа за е-велосипеди.

    4. Продължава изграждането на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади на Интерлинк Груп АД в подзона Марица.

    5. Производителят на ски "Амер спортс" строи втория си завод в Асеновград. В него вече са наети 130 души.

    6. КЦМ АД изпълнява проект за технологично интегриране на производствата.

    7. Производителят и дистрибутор на работно облекло и защитни средства "Бултекс 99" направи първа копка на собствен логистичен център в подзона Марица. Общият размер на инвестицията е 45 млн. лева, като изграждането ще се осъществи на два етапа. Първият етап, който се очаква да бъде завършен през март 2025, включва по-голямата сграда - 24 хил. кв.м, която ще изпълнява ролята на главен склад. Там ще бъдат преместени и работещите в централния склад на "Карловско шосе" в момента, а още около 20 души ще бъдат наети допълнително. Вторият етап се очаква да стартира през 2028 с изграждането на изцяло автоматизиран склад за обслужване на електронните магазини на фирмата. В първия етап на проекта е заложено и изграждането на фотоволтаична система, с която да се осигури енергийна независимост на цялата база.

    8. В подзона Марица започна изграждането на фабрика за поли-екстракти от билки на „Интеграл Мед Технологии“ с партньори в научно-развойната дейност ПУ и СУ.

    9. Френската "Шнайдер Електрик" за автоматични прекъсвачи завърши разширение на своята база в ТИЗ, подзона Марица. До момента от дружеството са инвестирали над 160 млн. лв. в България и в него работят над 900 души. През 2024 Schneider Electric започва разширение на производствената си база.

    10. ОРНО, дистрибуторска компания, строи логистика.

    11. Португалската БА Глас, чийто логистичен склад бе построен 2023 година в подзона Марица, започва негово разширение.

    12. Милара Интернешънъл строи производствена база в подзона Марица. Инвестицията е за 22 млн. долара като от април 2024 в съоръжението ще се произвеждат електрически превозни средства - по-специално малки товарни автомобили с алтернативно задвижване. Фабриката има за цел да произведе до 10 000 автомобила до средата на годината, като общата инвестиция е 60 милиона долара в разработката на превозни средства. Въпреки че Milara е компания, занимаваща се с роботика и машини за подпомагане на производство на полупроводници, тя се впуска в екологичния транспорт, разработван от български инженери.

    13. Нидерландско-чешката CTP не спира да изгражда производствени и логистични площи в ТИЗ /подзона Марица/ , и да привлича наематели от цял свят за тях.

    14. През 2024 г. „Премиум Инвест Пропърти" ще изгражда предприятие за производство на електро оборудване.

    15. "ЗИЕС ЮРЪП" – предстои да строи завод за алуминиеви и автомобилни части.

    16. „BTL Индъстрийз“ строи нов завод, който ще бъде завършен в края на 2024. Очаква се към досегашния персонал от 750 души да бъдат наети нови 100.

    17. Фирма „Филикон-97“ започва изграждане на ново предприятие - за преработка на плодове и зеленчуци за производство на консерви и сокове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години