събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1565 прочитания

    Едва 19% са жените в ръководството на 300-те най-големи компании в България

    Необходими са допълнителни мерки, за да успее България да отговори на директивата на Европейския съюз за 40% участие на жени
    26 март 2024, 14:18 a+ a- a

    сн: istock

    По повод 11-та годишнина от създаването на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) организацията представя проучване, чиито данни сочат, че около 19% е общото присъствие на жените в управителните бордове на топ 300 от най-големите компании по приходи в България, както и в големите публично предлагани компании на Българската фондова борса. Проучването е проведено през есента на 2023 г. на база официално обявените данни от бизнесите.

    Според въведената през 2022 г. директива за баланс между половете в корпоративните бордове, всички големи, публично предлагани компании в ЕС след 2026 г. трябва да имат 40% присъствие на по-слабо представения пол.

    Устойчивите и успешни бизнеси се градят върху комплекс от фактори, сред които все по-важно място заемат разнообразието, приобщаването и равнопоставеността. За да запазят конкурентоспособността си, да бъдат иновативни и гъвкави, компаниите се нуждаят от силни екипи от хора с разнообразни гледни точки, култура и опит.

    Според данни на European Women on Boards от януари 2024 г., Франция, Италия, Белгия, Дания и Австрия вече са постигнали участие на 40% участие на жени в бордовете, както и Великобритания и Норвегия извън Съюза.

    „СЖББ работи за активен диалог между институциите и бизнеса, така че да бъде създадена една по- приобщаваща среда, повече дами да получат възможности за достигане на високи управленски позиции и не на последно място, да подсигурим успеха на бизнеса“, коментира Цветанка Минчева, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

    Тя напомня, че по инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България започнаха стъпки по транспониране на директивата в българското законодателство. Като част от Националния съвет по равнопоставеност към Министерството на труда и социалната политика организацията инициира списък с публичните дружества с цел проследяване колко от тях отговарят на критериите за брой жени в управленските съвети, какъв би бил разширителният обхват на директивата на ЕС и как може да започне подготовката на законодателство. В допълнение, още в началото на 2023 г.

    Съветът на жените в бизнеса стартира партньорство с организацията European Women on Boards, целящо да насърчи по-силното присъствие на жени на високи управленски позиции в бизнеса.

    Съветът на жените в бизнеса в България вече 11 години подпомага формирането на силна бизнес общност, надгражда ключови управленски умения на жени предприемачи и улеснява споделянето на добри практики за разширяване на икономическата активност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години