събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1654 прочитания

    За туризъм вместо по бизнес: Повече българи пътуват до Германия с тази цел

    Близо половин милион достигат нощувките на българи в страната за 2023
    27 март 2024, 10:05 a+ a- a

    Повече българи са пътували до Германия с цел туризъм (70%) вместо по бизнес дела (49%) през 2023. Тези данни изнесе в София Кристиян Салай, регионален мениджър "Балкански държави" на Туристически Борд на Германия.

    Профил на българския пътешественик

    През 2023 регистрираните нощувки на български туристи в Германия са почти половин милион (463 хил.), което е ръст с 15.4% в сравнение с предходната година.

    Средно престоят на българите в Германия е почти 12 дни. За сравнение като цяло чуждите туристи остават средно 6 нощувки в страната. 

    С какво Германия привлича туристите?

    През 2023 нощувките на туристи в Германия са били общо 80.9 млн. при 89.9 млн. през предпандемичната 2019. Това по думите на Салай показва, че туризмът в страната е успял да се възстанови на нивата си от преди Covid.

    Германия продължава да се позиционира като устойчива туристическа дестинация, като вече заема 4-то място по този показател в Европа при 6-то миналата година.

    Страната заема първо място като културна дестинация за европейците вече 10-та поредна година, а 52 обекта в Германия вече са отбелязани от ЮНЕСКО за световно наследство.

    Германия очаква също много туристи покрай домакинството на Европейското първенство по футбол от 14 юни до 14 юли тази година. Общо 10 града ще приемат мачове.

    Друг акцент, който Германският туристически борд поставя в културния туризъм за 2024, е свързан с 250-тата годишнина от рождението на Каспар Давид Фридрих. На 35-ата годишнина от падането на Берилнската стена бордът разглежда новаторските предложения в разделените от нея в миналото региони, по-специално оферти за нарастващия сегмент 'Workation'. Германският туристически борд предлага Кемниц да бъде обявен за Европейска столица на културата за 2025.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години