понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    647 прочитания

    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.

    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    29 март 2024, 11:56 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Глобалните доставки на смартфони се очаква да се възстановят с 3% през тази година, тъй като облекчаването на инфлацията подпомага възстановяването на търсенето на нововъзникващите пазари, а интегрирането на генеративен AI привлича купувачите към премиум устройства, се казва в доклад на Counterpoint Research, цитиран от „Ройтерс“.

    Глобалните доставки са намалели с повече от 4% миналата година, показват по-ранни данни на изследователската компания, тъй като потребителите ограничиха разходите си в една несигурна икономика.

    Развиващите се пазари като Индия, Близкия изток и Африка се смятат за основни двигатели на растежа на пазара на смартфони, особено в бюджетния икономичен сегмент.

    Нарастващо търсене в бюджетният сегмент, който се очаква да нарасне с 11% през 2024 г. след свиване през 2023 г., се очаква в регионите на Карибите и Латинска Америка.

    Сегментът, състоящ се от телефони на цена между $150 и $249, се очаква да се възползва от облекчаването на инфлацията в региони като Африка и стабилизирането на местните валути, според Counterpoint.

    Повишената конкуренция между китайски компании като Oppo, Vivo и Xiaomi, заедно с възстановяването на търсенето на ИТ устройства, също подпомагат растежа в сегмента.

    Премиум сегментът, с телефони на цени между $600 и $799, се очаква да нарасне със 17%. Въвеждането на така желаната технология генеративен изкуствен интелект (genAI) и популярността на сгъваемите устройства ще стимулират търсенето в този сегмент, се казва в доклада, като Apple и китайският съперник Huawei вероятно ще излязат победители на премиум пазара.

    Стабилното търсене на iPhone, особено на развиващите се пазари, се очаква да облагодетелства Apple, докато Huawei се очаква да запази силното си присъствие в Китай, особено с пускането на своя чипсет 5G Kirin, се посочва в доклада.

    Конкуренцията от страна на Huawei доведе до 24% спад в продажбите на iPhone в Китай през първите шест седмици на 2024 г., изчисли по-рано Counterpoint.

    Отделно, Apple води преговори за вграждане на Gemini AI двигателя на Google в iPhone, според съобщения в медиите през март.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години