сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1033 прочитания

    Инфлацията в еврозоната с неочаквано намаление през март

    Безработицата се задържа на рекордно ниски нива
    04 април 2024, 08:59 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Инфлацията в еврозоната намаля неочаквано миналия месец, затвърждавайки аргумента Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да намалява разходите по заеми от рекордно високи нива, отбелязва „Ройтерс“.

    Ръстът на потребителските цени в 20-те държави, които споделят еврото, се забави до 2,4% през март от 2,6% месец по-рано, разминавайки се с очакванията за стабилен темп, тъй като цените на храните, енергията и индустриалните стоки понижиха показателя.

    Основната инфлация, наблюдавана внимателно от ЕЦБ, за да прецени устойчивостта на ценовия натиск, междувременно спадна до 2,9% от 3,1%, което е под очакванията за 3,0%, показват данни на Евростат, статистическата агенция на ЕС.

    Единственото потенциално безпокойство за ЕЦБ ще бъде, че инфлацията в услугите се задържа стабилно на 4,0% от месеци, което предполага, че относително бързият растеж на заплатите държи цените в сектора под постоянен натиск.

    Инфлацията върви стабилно надолу повече от година, но спада по-бързо от миналата есен, отколкото мнозина прогнозираха, пренасочвайки дебата към това колко скоро и колко бързо ЕЦБ ще отмени рекордните повишения на лихвените проценти.

    Очаква се на среща следващата седмица централната банка да признае подобрената перспектива, но политиците едва ли ще намалят лихвените проценти веднага, след като многократно посочиха юни като следващата решаваща среща за определяне на политиката. 

    ЕЦБ каза, че трябва да види основни данни за заплатите от началото на годината, преди да се почувства комфортно да облекчи политиката. Някои политици също се опасяват, че придвижването твърде далеч, преди Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвите, може да бъде контрапродуктивно, тъй като намалението би отслабило еврото и би повишило внесената инфлация.

    Заплатите растат сравнително бързо през последните тримесечия, но темпът на растеж се забавя и работниците все още бавно възстановяват реалната покупателна способност, загубена от няколко години на бърза инфлация.

    Все пак безработицата се задържа на рекордно ниските 6,5%, показват отделни данни на Евростат, което предполага, че пазарът на труда остава изключително стегнат.

    Въпреки че цените на петрола се повишават стабилно от началото на годината, цените на природния газ, които са от решаващо значение, остават ниски след необичайно мека зима, сочейки леки, но все пак управляеми рискове от разходите за енергия през следващите месеци.

    Някои политици твърдят, че икономическият растеж в момента е изключително слаб, тъй като еврозоната заобикаля рецесията вече шест тримесечия. Това отслабва корпоративната ценова мощ и по този начин облекчава ценовия натиск, така че ЕЦБ може да си позволи да облекчи спирачките, особено след като по-ниските цени на суровините също помагат за намаляване на инфлацията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 13 часа
    преди 15 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 16 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 18 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 20 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места