сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    999 прочитания

    Intel отчете $7 млрд. загуба на звеното си за производство на чипове

    Компанията преминава към нова технология за производство
    04 април 2024, 10:56 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Intel съобщи за задълбочаващи се оперативни загуби за своя леярски бизнес, удар за производителя на чипове, който се опитва да си върне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing, пише „Ройтерс“.

    Intel съобщи, че производственото звено е отчело $7 млрд. оперативни загуби за 2023 г., по-голяма загуба от оперативните загуби от $5,2 млрд. през предходната година. Подразделението имаше приходи в размер на $18,9 млрд. за 2023 г., което е спад от 31% спрямо $27,49 млрд. за предходната година.

    Акциите на Intel паднаха с 4,3%, след като документите бяха подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

    По време на презентация за инвеститори, главният изпълнителен директор Пат Гелсингер каза, че 2024 г. ще бъде годината на най-лошите оперативни загуби за бизнеса на компанията за производство на чипове и че очаква да излезе на оперативна основа около 2027 г.

    Гелсингер каза, че леярният бизнес е бил обременен от лоши решения, включително преди една година против използването на екстремни ултравиолетови (EUV) машини от холандската фирма ASML. Въпреки че тези машини могат да струват повече от $150 млн., те са по-рентабилни от по-ранните инструменти за производство на чипове. Отчасти в резултат на погрешните стъпки Intel е възложил около 30% от общия брой подложки на външни производители по договори като този с TSMC, каза Гелсингер. Целта е този брой да бъде намален до приблизително 20%.

    Сега Intel преминва към използване на EUV инструменти, които ще покриват все повече и повече производствени нужди, тъй като по-старите машини постепенно се премахват. „В ерата след EUV виждаме, че сега сме много конкурентни по отношение на цена, производителност (и) обратно към лидерството“, каза Гелсингер. „А в ерата преди EUV ние имахме много разходи и (бяхме) неконкурентоспособни.“

    Intel планира да похарчи $100 млрд. за изграждане или разширяване на фабрики за чипове в четири щата на САЩ. Нейният план за промяна на бизнеса зависи от убеждаването на външни компании да използват нейните производствени услуги.

    Като част от този план Intel каза на инвеститорите, че ще започне да отчита резултатите от своите производствени операции като отделна единица. Компанията инвестира сериозно, за да настигне основните си конкуренти в производството на чипове, TSMC и Samsung Electronics Co Ltd.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 13 часа
    преди 15 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 16 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 18 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 20 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места