сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1924 прочитания

    Земетресението в Тайван преустанови временно производството на чипове в TSMC

    Всяка пауза в най-голямата леярна за чипове в света вероятно ще се отрази на цялата глобална верига на доставки
    04 април 2024, 12:13 a+ a- a

    Снимка: TSMC

    Най-голямата леярна за чипове в света спря част от производството на чипове и евакуира персонала след земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, което удари Тайван – най-силното земетресение в страната от 25 години.

    Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която е главният изпълнител на лидера в индустрията за чипове Nvidia и производителя на iPhone Apple, евакуира служители от някои заводи за производство, докато оценява въздействието на земетресението, се казва в изявление, споделено с Quartz. „Целият персонал е в безопасност и се върна на работното си място малко след инцидента“, каза TSMC, добавяйки, че „в момента оценява въздействието“.

    Първоначалните проверки на нейните обекти показват, че те „са нормални“, каза компанията, но работата на строителните обекти беше спряна в сряда (3 април). Компанията заяви, че очаква операциите в засегнатите съоръжения да продължат през нощта. До момента се съобщава за 9 загинали и 50 души са обявени за изчезнали след земетресението.

    „Въз основа на богатия опит и възможности на TSMC в реакцията при земетресение и предотвратяването на щети, както и редовните тренировки при бедствия, за да се гарантира пълна готовност, общото възстановяване на инструмента на нашите [фабрики] достигна повече от 70% в рамките на 10 часа след земетресението, с нови [ заводи за производство] като съоръжението Fab 18, достигайки повече от 80%“, каза TSMC.

    Някои малки инструменти бяха повредени, „частично повлиявайки техните операции“, но критичните инструменти, включително всичките ѝ инструменти за ултравиолетова литография, не са повредени, каза компанията.

    TSMC произвежда около 90% от съвременните чипове в света. Спирането на производството на чипове ще наруши глобалната верига за доставки на полупроводници, пишат в бележка анализатори на Barclays, според Bloomberg. Анализаторите отбелязват, че усъвършенстваните полупроводници могат да изискват седмици във вакуум.

    „Някои от чиповете от висок клас се нуждаят от 24/7 безпроблемни операции във вакуумно състояние за няколко седмици“, пишат Бум Ки Сон и Браян Тан. „Спирането на операциите в северните индустриални зони на Тайван може да означава, че някои чипове от висок клас в производството може да са развалени.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 12 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 15 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 16 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места