вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1709 прочитания

    Март – десетият пореден месец на температурни рекорди

    Световните океани отразяват безпрецедентната ситуация във въздуха
    10 април 2024, 14:57 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Миналият месец беше най-горещият март в историята, превръщайки се в десетия пореден месец с рекорди, казаха учени от службата за изменение на климата Коперник на ЕС (C3S). Глобалната температура на въздуха е била с 0,73°C над средната за периода 1991-2020 г. за март и с 0,10°C над предишния максимум, определен през март 2016 г., пише Euronews. Това бележи десетия пореден месец, в който температурите са по-високи от всякога, регистрирани за съответното време на годината, след като февруари също счупи стария рекорд с една десета от градуса.

    „Март 2024 г. продължава поредицата от събаряне на климатичните рекорди както за температурата на въздуха, така и за температурите на повърхността на океана“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S.

    „Средната глобална температура е най-високата в историята, като последните 12 месеца са с 1,58°C над прединдустриалните нива. Спирането на по-нататъшното затопляне изисква бързо намаляване на емисиите на парникови газове.“

    Световните океани отразяват безпрецедентната ситуация във въздуха. Температурите на морския въздух останаха на необичайно високо ниво миналия месец, въпреки отслабването на Ел Ниньо в източния екваториален Тихи океан.

    Както директорът на C3S Карло Буонтемпо каза по-рано, феноменът Ел Ниньо, който започна през юни, не обяснява напълно необичайно горещата територия, в която Земята се намира през последните 10 месеца. „Докато Ел Ниньо добавя и изважда – в зависимост от фазата, в която се намирате – от глобалната средна температура, вие имате нещо, което продължава да добавя“, каза той. „И това са парниковите газове.“

    Глобалната температура на повърхността на морето е била средно 21,07°C през март: най-високата месечна стойност в историята. Това показание за океаните, което изключва полярните краища на Земята, е малко над 21,06°C, регистрирани за февруари.

    Данните се тестват и в ледените полярни океани. „Мащабът“ на морския лед в Антарктика – определен като общата площ на океана, която съдържа морски лед в концентрации над 15% – е с 20% под средното през март.

    Това е шестата най-ниска степен за март според архивите от сателитни данни, казва C3S, продължавайки серия от големи отрицателни аномалии, наблюдавани от 2017 г. Насам.
    C3S използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, за да информира своите компютърно генерирани анализи и констатации, публикувани от името на Европейската комисия.

    По-рано Коперник съобщи, че през януари 2024 г. глобалното затопляне е надхвърлило 1,5C за цяла година за първи път.

    Средната 12-месечна температура, която достигна 1,52C през януари 2024 г., сега е 1,58C за последните 12 месеца, в сравнение със средната стойност за 1850-1900 г. преди индустриализацията.

    В тесния прозорец, който остава, за да се спре това временно нарушение на критичен праг да стане постоянно, ясното послание на д-р Бърджис се повтаря: „Спирането на по-нататъшното затопляне изисква бързо намаляване на емисиите на парникови газове.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 7 часа
    преди 9 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 10 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 12 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 14 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места