петък, 27 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6466 прочитания

  И замириса на петрол...

  С колко нефт разполага светът и къде са най-големите петролни залежи?
  03 септември 2011, 14:56 a+ a- a

  Кои страни държат най-големите петролни находища в света? Този въпрос става все по-актуален с оглед на политическата нестабилност в някои от държавите-производителки на черно злато. Специализираното издание 24/7 Wall St. хвърля поглед върху най-големите конвенционални (добив чрез сондиране на кладенци) и неконвенционални (добив чрез други технологии) нефтени залежи в света. Вижте топ 10 на най-големите петролни находища, представени в обратен ред.

  Фердоус
  , Иран

  Залежите в петролното находище Фердоус се оценяват на 31 милиарда барела. То е открито през 2003 година. Намира се в близост до южния пристанищен град Бушер. Предполагаемият обем на Фердоус и на другите две полета – Маунд и Заге, достига 38.5 милиарда барела.  Фердоус е богат и на природен газ. Санкциите, които САЩ наложиха на Иран, обаче затрудняват разработванено на петролните и газови находища.

  Кариока, Бразилия

  Залежите в петролното находище Кариока се оценяват на 33 милиарда барела.  Открито е през 2007 година. То е едно от най-големите петролни полета в страната. Проблемът е, че се намира дълбоко под дъното на Атлантическия океан, което изисква огромни инвестиции за разработването му.

  Кантарел, Мексико

  Кантарел е най-голямото конвенционално петролно находище в западното полукълбо с обем от 35 милиарда барела. Открито е през 1976 година и голяма част от петрола вече е изчерпан. Очаква се до края на десетилетието да спре да функционира.

  Кашаган
  , Казахстан

  Обемът на Кашаган се оценява на 38 милиарда барела. Находището е открито през 2000 година в Каспийско море. То все още е неразработено заради множество геологични, екологични и метеорологични проблеми. Страната планира да започне добив на петрол през 2012 година.  

  Маракаибо, Венецуела

  Петролният басейн Маракаибо е комплекс от големи и малки петролни полета. Общият обем на петрола там е 44 милиарда барела. 30 милиарда от тях са добити до 2006 година.

  Бурган, Кувейт

  Полето Бурган е второто по големина находище на петрол в света. Открито е през 1938 година, а обемът му е 150 милиарда барела. Добивът обаче намалява след войната с Ирак през 1991 година. Тогава иракски войници запалват 700 кладенци. Изгарят около 600 милиона барела петрол. Очакванията са до края на десетилетието петролните резерви там да бъдат изчерпани.

  Гавар
  , Саудитска Арабия

  Гавар е шампионът при конвенционалните петролни кладенци с обем от 162 милиарда барела. Открит през 1948 година, от него са добити около 55 милиарда барела за последните 60 години. Много експерти смятат, че Гавар е почти изчерпан. Саудитците обаче твърдят, че той може да произведе нови 125 милиарда барела.

  Нефтени пясъци Алберта, Канада

  Петролните резерви в нефтените пясъци се оценяват на 173 милиарда барела.

  Ориноко, Венецуела

  Петролният пояс на река Ориноко има обем от 1.3 трилиона барела, сочат последни проучвания на американски експерти. Находището е открито през 1930 година. В края на 2010 година Венецуела декларира, че разполага с 297 милиарда барела. Петролът в Ориноко обаче е изключително тежък.


  Нефтови шисти и нефтени пясъци в Колорадо, Юта и Уайоминг, САЩ

  Общият обем на петрола в трите находища се оценява на 2.855 трилиона барела. Не е ясно обаче, кога ще започне да се добива нефт там, заради сложната технология и заради риска за природата.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Шуменската "Алкомет" инвестира 11 млн. лв. в нови производствени мощности
  С новата инвестиция компанията открива и още 35 работни места
  преди 15 часа
  А1 България придобива СТЕМО - една от най-големите български ИТ компании
  Двете компании заедно ще предоставят широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти
  преди 16 часа
  Pfizer ще продава лекарствата си без печалба на 45 пазара
  Компанията цели да подобри достъпността до защитените от патент лекарства и ваксини в държавите с ниски доходи
  преди 19 часа
  Ускоряват процеса за изграждане на ВЕИ за лични нужди
  Депутатите одобриха облекчаване на режима за изграждане на мощности за собствена употреба
  преди 20 часа
  316 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 164 122